RegioJet vlani prehĺbil stratu, Student Agency zvýšila zisk

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 10:04 • 2 min
RegioJet vlani prehĺbil stratu, Student Agency zvýšila zisk

PRAHA - Železničný dopravca RegioJet podnikateľa Radima Jančuru prehĺbil v minulom roku stratu o 18 miliónov na 92 miliónov Kč (3,35 milióna eur). Počet cestujúcich síce medziročne vzrástol o 40 %, no tržby sa zvýšili len o 28 % na 317 miliónov Kč. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka Mladá fronta DNES ďalšia Jančurova spoločnosť Student Agency v minulom roku zvýšila zisk pred zdanením na 151 miliónov Kč zo 144 miliónov Kč v predchádzajúcom roku.

 

Jančura predpokladá, že v tomto roku sa strata RegioJetu zmenší. K zlepšeniu hospodárenia by malo prispieť predlžovanie vlakov o ďalšie vagóny, ktoré firma nakúpila. Zo strát podnikateľ, podobne ako ďalší vlakový dopravca Leo Express, viní České dráhy, ktoré údajne zneužívajú dominantné postavenie na trhu a ponúkajú podnákladové ceny cestovných lístkov.

 

RegioJet vstúpil na české železnice v septembri 2011, keď začal jazdiť na trati Praha - Ostrava. Minulý rok vlaky dopravcu zarábali len na Slovensku, kde firma na objednávku ministerstva dopravy prevádzkuje spoje medzi Bratislavou a Komárnom. Na Slovensku bol minulý rok pre firmu ziskový, zarobila asi 15.000 eur. Od decembra sa RegioJet chystá na Slovensku vypravovať diaľkové spoje medzi Bratislavou a Košicami.

 

Student Agency, ktorá predáva letenky a zájazdy a prevádzkuje autobusy, zvýšila minulý rok tržby o 14 % na 1,85 miliardy Kč. Viac než miliarda z toho podľa denníka pripadá na autobusy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona