RegioJet spúšťa prevádzku IC vlakov na linke Košice - Praha

NETKY.SK • 8 Október 2014, 13:22 • 2 min
RegioJet spúšťa prevádzku IC vlakov na linke Košice - Praha

KOŠICE – Súkromný železničný dopravca RegioJet od nedele 12. októbra spúšťa skúšobnú prevádzku vlakov InterCity na linke Košice – Žilina – Praha a späť. Na tejto trati bude jazdiť jeden pár spojov s raňajšími odchodmi z oboch miest. Dosiaľ spoločnosť prevádzkovala IC vlaky medzi Prahou a Žilinou.

slovakia

left justify in out

Vnútroštátnu linku na trase Bratislava – Žilina – Košice spustí RegioJet od 14. decembra, odjazdy budú obojsmerne zo začiatku trikrát denne. V Košiciach to dnes potvrdil majiteľ holdingu Student Agency, do ktorého patrí aj RegioJet, Radim Jančura.

 

Prepravca láka cestujúcich službami, komfortom v moderných vagónoch i cenou. Problémom na košickej železničnej stanici sú však preň chýbajúce vyhovujúce priestory na predaj lístkov. Na stanici funguje Zákaznícke centrum Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ktoré sa o prenajaté miesto s konkurenciou odmieta deliť. Priestory na poschodí, kde po skončení prestavby budú obchody, RegioJet nechce, žiada miesto v zóne tradičného predaja lístkov. Očakáva, že problém vyriešia Železnice SR (ŽSR), ktorej patrí vlaková stanica. "Je to vec rokovaní ŽSR a verím, že sa tá cesta nájde. Inak by to bolo trápne a nedôstojné pre obe strany, keby naši zamestnanci, ktorých budeme prijímať začiatkom decembra, predávali lístky na 'stojáka' de facto pred Zákazníckym centrom ZSSK," uviedol Jančura. Lístky je možné zakúpiť cez internet.

 

Vlaky RegioJet budú pre cestujúcich ponúkať miesta v triedach Štandard, Relax a Biznis. V Košiciach dnes spoločnosť prezentovala prvý z desiatich objednaných špeciálnych vagónov RegioJet – Astra od rumunskej vagónky Astra Vagoane Calatori. Podľa spoločnosti ide o prvý železničný vozeň v Európe so zabudovanými dotykovými obrazovkami s multimediálnym systémom priamo v kožených sedačkách. Do vlakovej súpravy bude zaradený zatiaľ v rámci skúšobnej prevádzky, a to v triede Štandard.  

 

 Možnosti železníc ponúknuť na košickej stanici adekvátne priestory na predaj lístkov RegioJetu sú podľa hovorkyne ŽSR Martiny Pavlikovej obmedzené. Na stanici aktuálne prebieha rekonštrukcia, ktorú financuje developérska spoločnosť Achiles Slovakia. ŽSR sa jej zaviazali poskytnúť do prenájmu na 30 rokov všetky komerčné nebytové priestory s výnimkou prevádzkových a ostatných priestorov vrátane zákazníckeho centra ZSSK. "Investor na základe doterajších rokovaní ponúkol spoločnosti RegioJet primerané priestory na výkon ich podnikateľskej činnosti, k prijatiu tejto ponuky resp. uzavretiu podnájomnej zmluvy zatiaľ nedošlo," uviedla Pavliková. Výpoveď pre ZSSK z jej doterajších priestorov vzhľadom na to, že do nich táto spoločnosť investovala vlastných 11 miliónov Sk (365.000 eur), by bola podľa železníc neetická. "ŽSR má maximálnu snahu vyjsť spoločnosti RegioJet v najväčšej možnej miere v ústrety pri dodržiavaní platného práva s ohľadom na možnosti a kapacitu priestorov ŽSR," zdôraznila hovorkyňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies