RegioJet medzi Bratislavou a Komárnom previezol 562 tisíc ľudí

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 13:53 • 2 min
RegioJet medzi Bratislavou a Komárnom previezol 562 tisíc ľudí

BRATISLAVA - Súkromná spoločnosť RegioJet prepravila vo vlakoch na trati Bratislava - Komárno a späť v prvom štvrťroku tohto roka vyše 562 tisíc cestujúcich.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka tak žlté vlaky previezli o 22 % viac ľudí. Ako dopravca v utorok informoval, na uvedenej železničnej trati v prvom kvartáli mesačne prepravil priemerne viac ako 187 tis. cestujúcich, ktorí cestovali na vzdialenosť približne 35 kilometrov. Vypravil pritom za mesiac takmer 1 500 spojov osobných vlakov a regionálnych expresov. Vlaky RegioJet premávajú na trase cez Žitný ostrov od marca 2012 na základe zmluvy s ministerstvom dopravy o prevádzke osobnej železničnej dopravy vo verejnom záujme.

 

"Linka z Komárna do Bratislavy sa už štvrtým rokom vďaka RegioJetu teší veľkej obľube cestujúcich a pokračuje v náraste prepravených pasažierov. Za tri roky sa nám na tejto trase podarilo počet cestujúcich strojnásobiť,“ povedal Radim Jančura, majiteľ holdingu Student Agency, ktorého súčasťou je RegioJet. "Čísla za prvý štvrťrok potvrdzujú, že RegioJetu sa podarilo vytvoriť príťažlivý produkt prímestskej vlakovej dopravy, ktorý cestujúcich zaujal a dostal ich z automobilov do vlakov," dodal. 

 

Najviac cestujúcich RegioJet medzi Bratislavou a Komárnom v prvom kvartáli prešlo cez bratislavské stanice Hlavná a Nové Mesto - spolu 376 tisíc. Nasledujú Dunajská Streda s vyše 232 tisíc vybavenými cestujúcimi, Komárno s takmer stotisíc, Kvetoslavov so 60 tisíc a Veľký Meder so 45 tisíc cestujúcimi. Ide o absolútne čísla vybavených cestujúcich, ktorí v stanici nastupovali aj vystupovali. "Po súčte všetkých zastávok na trati je teda číslo dvojnásobne väčšie ako počet prepravených cestujúcich. Absolútne hodnoty, teda súčet nastupujúcich aj vystupujúcich, presnejšie vyjadrujú mieru dôležitosti zastávky," vysvetlil PR manažér RegioJet Tomáš Bořuta. 

 

RegioJet plánuje od decembra 2015 zdvojnásobiť počet svojich IC vlakov na trati Bratislava - Žilina - Košice a späť z troch na šesť párov denne. Intervaly medzi súpravami by sa tak znížili zo súčasných šesť na tri hodiny. Zhustením spojov chce zaplniť prázdne miesta po zrušení časti IC vlakov štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK). RegioJet nedávno požiadal o pridelenie kapacít pre nový vlakový grafikon, ktorý začne platiť v decembri. Spoločnosť začala vybavovať ďalšie vozne a lokomotívy a pripravuje nábor nových zamestnancov, najmä rušňovodičov, technických pracovníkov a palubný personál. Plánuje pokračovať aj v prevádzke vlakového spojenia z Prahy cez Žilinu do Košíc. 

 

Súkromný dopravca si stále myslí, že štát svojou politikou diskriminuje nielen jeho, ale aj sociálne skupiny cestujúcich, ktorým prepláca bezplatné cestovné iba v rýchlikoch ZSSK. RegioJet bude naďalej žiadať tieto kompenzácie aj pre svoje rýchliky a oproti štátnej spoločnosti by boli polovičné. Spoločnosť ako krajnú možnosť nevylúčila ani ukončenie prevádzky IC vlakov z Bratislavy do Košíc. Bezplatná preprava pre žiakov, študentov a dôchodcov platí od 17. novembra 2014 vo všetkých rýchlikoch a osobných vlakoch, na ktoré štát poskytuje dotácie. Platí to aj pre vlaky RegioJet medzi Bratislavou a Komárnom. IC vlaky štát nepodporuje a jazdia na náklady dopravcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona