RegioJet chce monopol na trase Bratislava - Žilina - Košice!

NETKY.SK • 11 September 2014, 11:04 • 2 min
RegioJet chce monopol na trase Bratislava - Žilina - Košice!

BRATISLAVA - Česi chcú monopol na železnici, upozornil na prvej a šiestej strane denník Hospodárske noviny. Súkromné vlaky namiesto štátnych.

slovakia

left justify in out

Tak takto by to mohlo vyzerať na našej najlukratívnejšej železničnej trati. Český súkromný železničný dopravca RegioJet totiž chce na trase Bratislava - Žilina - Košice získať absolútny monopol. Už niekoľko týždňov je totiž známe, že český súkromník bude na tejto trati od decembra jazdiť svojimi IC vlakmi, najnovšie tu však chce okrem nich prebrať aj všetky štátne rýchliky.

 

Tie tu dnes prevádzkuje štátna Železničná spoločnosť Slovensko. "Obrátili sme sa listom na predsedu vlády SR", priznáva pre denník majiteľ RegioJetu Radim Jančura. Podľa neho by takto mohol štát výrazne ušetriť, no zároveň by sa zvýšila kvalita cestovania pre ľudí.

 

Podľa informácií denníka, premiér Robert Fico list naozaj dostal. Avšak či skutočne aj k absolútnemu prebratiu rýchlikov dôjde, je zatiaľ otázne. A to práve kvôli dotáciám.

 

Štát tvrdí, že bez nich sa na týchto linkách nedá jazdiť bez toho, aby bol akýkoľvek prepravca ziskový. "Diaľková železničná osobná doprava je kostrou dopravného systému a jej kolaps by mal vážne následky", tvrdí hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona