RegioJet chce jazdiť autobusmi z Bratislavy do Banskej Bystrice

NETKY.SK • 12 November 2014, 14:12 • 2 min
RegioJet chce jazdiť autobusmi z Bratislavy do Banskej Bystrice

BRATISLAVA - Vlakový dopravca RegioJet, člen holdingu Student Agency, by chcel jazdiť aj na pravidelnej autobusovej, nedotovanej diaľkovej linke Bratislava - Nitra - Banská Bystrica.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ nemôže, pretože Bratislavský samosprávny kraj mu doteraz nevydal dopravnú licenciu. Nitriansky kraj totiž nesúhlasí s vydaním licencie so zdôvodnením, že na to nedalo súhlas mesto Nitra, hoci pôvodne kraj dal súhlas. Majiteľ Student Agency Radim Jančura za tým vidí snahu krajov spolu s autobusovými spoločnosťami nepustiť na trasu konkurenta a vedenie Bratislavského kraja podozrieva z klientelizmu. Bratislavský kraj podľa zákona o cestnej doprave môže vydať licenciu na zriadenie autobusovej linky len so súhlasom všetkých dotknutých krajov, teda Banskobystrického, Nitrianskeho a Trnavského. 

 

"Každý dopravca má právo dostať licenciu do 60 dní. To sa malo stať 27. októbra. Keď sme požiadali licenciu pred vyše dva a pol mesiacom, tak sme sa dozvedeli, že licenciu nedostaneme," informoval v stredu Jančura na protestnej akcii v úrade Bratislavského kraja. Tvrdí, že zástupcovia kraja sa stretli s predstaviteľmi konkurenčných autobusových spoločností. "Dohodli sa, že urobia všetko preto, aby sme licenciu nedostali. Zamestnanec, ktorý sa to dozvedel, k nám nenastúpil, lebo bol presvedčený, že licenciu nedostaneme. My vieme, že ju musíme dostať, pretože taký je zákon," uviedol Jančura. Ukázal pritom znalecký posudok od právnickej kancelárie, podľa ktorého Bratislavský kraj konal v rozpore so zákonom. "Dôvod je klientelizmus," dodal. 

 

Predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo považuje stredajšiu nátlakovú akciu spoločnosti RegioJet za neprimeranú a neopodstatnenú. Kraj podľa neho postupuje v zmysle zákona, v súčasnosti beží konanie a rozhodnutie vo veci vydania licencie bude do 25. novembra. "Zo strany súkromnej spoločnosti ide o nátlakovú akciu. Tiež sa nám vyhrážali a dožadovali sa, aby bola vydaná kladná licencia ihneď. Táto komunikácia bude súčasťou interného auditu, ktorý sme si nechali vypracovať a postúpime ju právnikom,“ povedal Frešo. Ako dodal, nie je možné, aby si ktorýkoľvek podnikateľ vynucoval súhlas na svoju podnikateľskú činnosť v kraji. "Súkromný prepravca sa prezentuje nízkymi cenami, vysokým komfortom, ale k dnešnému dňu sa nezapojil do Bratislavskej integrovanej dopravy v kraji,“ poznamenal Frešo. 

 

Šéf Student Agency upozornil, že regulovaná môže byť len krajmi dotovaná prímestská autobusová doprava. Bratislavský, Trnavský, Banskobystrický a pôvodne aj Nitriansky kraj s vydaním licencie súhlasili. "Bratislavský kraj pred štrnástimi dňami požiadal Nitriansky kraj o nové stanovisko a ten zrazu nesúhlasil. Žiadosť o nové stanovisko bola v rozpore so zákonom. Na základe troch kladných stanovísk mal vydať licenciu a už by sme štrnásť dní jazdili," povedal Jančura s tým, že im tak vzniká škoda. O dopravnú licenciu treba žiadať kraj, kde autobusová linka začína. "Keby sme žiadali Banskobystrický kraj, tak by sme už pravdepodobne jazdili. Nečakali sme, že by Bratislava bola spojená s klientelizmom," dodal. 

 

Vydávanie licencií na vnútroštátnu autobusovú dopravu je v kompetencii samosprávnych krajov. "V prípade, ak sa dopravca proti rozhodnutiu vyššieho územného celku odvolá, ministerstvo ako odvolací orgán preskúma všetky relevantné dokumenty a až následne bude vedieť zaujať k celej veci stanovisko," uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

 

"Vyššie územné celky nesmú zjavnou podporou zvýhodňujúcou určitého podnikateľa alebo iným spôsobom obmedzovať súťaž," zareagovala s odvolaním sa na zákon o ochrane hospodárskej súťaže Monika Kaczorová z odboru ekonomiky a kancelárie Protimonopolného úradu SR (PMÚ). Úrad zatiaľ nevie, či má kompetenciu konať v tejto veci, keďže nedostal podnet a nevykonáva tak žiadne šetrenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona