Regenerácia tráviacej sústavy: Pomôžu vám tieto bylinky

NETKY.SK • 8 December 2018, 06:00 • 2 min
Regenerácia tráviacej sústavy: Pomôžu vám tieto bylinky

Keď sa ozve žlčník, je dobré vedieť, ako čo najrýchlejšie zasiahnuť. Býva nám celkovo nevoľno, sme unavení, objavuje sa rôzne silné pichanie aj bolesť pod pravým rebrom. Tá vystreľuje aj do chrbta a môže prejsť v kŕče i koliku.

slovakia

left justify in out

Pomôžu samozrejme lieky, ale účinné bývajú aj byliny - a to najmä ako prevencia. Vedia však rozbúrený žlčník aj upokojiť a uľaviť tak organizmu.

 

Pre dobrý stav žlčníka je potrebné dodržiavať správnu životosprávu, neholdovat príliš mastným a vyprážaným jedlám a udržať si aj rozumnú váhu.

 

Dôležité je ale predovšetkým obmedziť stres na minimum, pretože práve ten býva dosť často spúšťačom žlčníkových záchvatov.

 

Činnosť žlčníka môžete posilniť včasnou prevenciou, napr. si raz za rok naordinovať trojtýždňovú ozdravnú bylinnú kúru.

 

Pre lepšiu kondíciu a regeneráciu žlčníka môžete použiť preventívnu kúru z tinktúry bazalky, pestreca, borievky, rozmarínu a raže, pretože táto obilnina celkovo podporí organizmus.

 

Pre regeneráciu žlčníka i celej tráviacej sústavy vyskúšajte čaj zo zmesi troch bylín - paliny pravej, harmančeka pravého a mäty piepornej. Byliny v tejto kombinácii harmonizujú žlčník, ale priaznivo pôsobia na zažívanie i jednotlivo.

 

Palina pravá tvorí základ tejto žlčníkovej zmesi, odporúča sa nielen na podporu zažívania, ale tiež pri problémoch so žlčníkom. Harmanček pravý je v tejto zmesi podpornou bylinkou, uvoľňuje, tlmí kŕče, pôsobí protizápalovo a proti hnačkám.

 

Mäta pieporná zlepšuje chuť celej zmesi, podporuje trávenie a zlepšuje produkciu žalúdočných štiav.

 

Rozmarín lekársky

 

Zlepšuje prekrvenie tráviaceho traktu, tvorbu tráviacich fermentov i žlče. Je preto vhodným pomocníkom pri nadúvaní spôsobenom nedostatočnou tvorbou alebo transportom žlče. Dokáže uľaviť tiež pri bolestivých stavoch spojených s nedostatočnou funkciou žlčníka. Rozmarín zlepšuje psychickú i fyzickú kondíciu tela.

 

img

 

Bazalka posvätná

 

V ajurvédskej medicíne je označovaná ako všeliek, pretože dokáže pri dlhšom užívaní harmonizovať všetky funkcie v tele, teda ovplyvňuje aj hospodárenie so žlčou. Z bazalky si môžete pripravovať čaj, možno pridávať lístky do jedla, ale najväčšiu účinnosť vykazuje rastlina vo forme tinktúry.

 

img

 

Nechtík lekársky

 

Je to všestranná bylinka, ktorá pomôže aj so žlčníkom. Vylepšuje chuť a súčasne je to aj prírodné antibiotikum, pôsobí hojivo na všetky sliznice.

 

img

 

Repík lekársky

 

V prípade citlivého žlčníka môže pomôcť, pretože látky v ňom obsiahnuté vykazujú silné protizápalové účinky. Jeho výťažky intenzívne stimulujú činnosť žlčníka a pomáhajú s detoxikáciou pečene, zlepšujú metabolizmus tukov a udržujú správnu hladinu cholesterolu. Repík zlepšuje trávenie potravy, podporuje črevnú sliznicu. Najlepšie je užívať bylinku formou tinktúry alebo čaju.

 

 

Čo ďalej pomáha:

 

Raž siata ochraňuje pečeňové funkcie a s tým súvisiacu správnu funkciu žlčníka. Najlepšou formou užívania je tinktúra.
Pestrec mariánsky je jedna z najčastejšie používaných bylín pre činnosť pečene, ochraňuje pečeňové tkanivo, podporuje detoxikáciu a tým má tiež vplyv na žlčník a produkciu žlče.
Borievka obyčajná zlepšuje trávenie, odstraňuje bolesti žalúdka spojené s nedokonalým trávením a zlepšuje hospodárenie organizmu so žlčou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies