Reforma verejného obstarávania smeruje najmä k jeho profesionalizácii, avizuje Hlivák

NETKY.SK • 20 Marec 2018, 14:17 • 2 min
Reforma verejného obstarávania smeruje najmä k jeho profesionalizácii, avizuje Hlivák

BRATISLAVA - Základné kroky reformy verejného obstarávania smerujú najmä k jeho profesionalizácii. Uviedol to v utorok predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák po rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti, kde hovoril o svojej vízii o fungovaní ÚVO, o svojich prvých krokoch k jej naplneniu a o návrhu na reformu verejného obstarávania.

slovakia

left justify in out

"Základné reformné kroky smerujú k tomu, aby sme celý systém verejného obstarávania sprofesionalizovali. To znamená, aby sa nám nestávali chyby, ktoré máme a aby sme zákon o verejnom obstarávaní zjednodušili, pretože mnohé procesy máme komplikovanejšie. Samozrejme, aby sme niektoré procesy stransparentnili a aby sme aj výkon ÚVO v kontexte aj v spolupráci s inými štátnymi inštitúciami urobili efektívnejší, profesionálnejší. K tomu smerujú aj dohody ÚVO, ktoré robí s inými inštitúciami," priblížil Hlivák.

 

Pod profesionalizáciou si podľa Hliváka treba predstaviť najmä kvalitnejší výkon verejného obstarávania. "Slúžia k tomu konkrétne kroky, či už založenie Inštitútu pre verejné obstarávanie. Úrad začal inak metodicky usmerňovať účastníkov verejného obstarávania. Robíme komplexnejšie, jednoznačnejšie stanoviská, aby celý proces verejného obstarávania bol predvídateľný a aby úrad aj jeho rozhodnutia boli konzistentné," poznamenal.

 

V budúcnosti sa podľa neho v rámci dobrého hospodárenia musí verejne obstarávať inak, ako podľa princípu najnižšej ceny. "Jedným z kritérií bude aj kritérium dĺžky záruky a celkové náklady na životný cyklus výrobku, tovaru alebo práce," podčiarkol šéf ÚVO.

 

Hlivák dodal, že novela zákona o verejnom obstarávaní pôjde do medzirezortného pripomienkového konania v druhej polovici apríla tohto roku, vláda by ju mala schváliť do konca júna 2018. Účinná by mala byť novela zákona od roku 2019.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona