Reforma národných parkov prešla celým Slovenskom. Lesníci však protestovali!

NETKY.SK • 7 August 2021, 09:38 • 2 min
Reforma národných parkov prešla celým Slovenskom. Lesníci však protestovali!

Stovky lesníkov štrajkovali pred Mestským úradom vo Svite. Prišli vyjadriť svoj nesúhlas!

slovakia

left justify in out

Svit je síce priemyselné mesto, no v piatok sa stal strediskom lesníkov a urbárnikov. Hlasnými protestmi a transparentmi prišli vyjadriť svoj nesúhlas s pripravovanou novelou zákona o ochrane prírody. V meste sa totiž konalo stretnutie ministra Jána Budaja s vedením národných parkov, Štátnej ochrany prírody a ostatnými zainteresovanými.

 

img

 

Možno vás zaujme: Termálne kúpalisko Podhájska dostane zelenú! Minister Ján Budaj však predostrel svoje podmienky

 

Od obeda sa v parku pred Mestským úradom vo Svite zhromažďovali ľudia v zelených uniformách s transparentmi v rukách. Postupne sa zišlo približne tristo ľudí a poobede malo prísť minimálne päť autobusov urbárnikov z celého Slovenska. Používali transparenty a megafóny. Na akcii sa zúčastnili aj zástupcovia neštátnych vlastníkov lesov.

 

„Nie sme proti ochrane prírody, naopak, sami ju aktívne chránime, ale musíme začať diskutovať o reálnej ochrane prírody a postaviť ju z  hlavy na nohy,“ povedal predseda Únie neštátnych vlastníkov Milan Ovseník. Po celý čas bola prítomná polícia, ktorá dohliadala na celú situáciu.

 

Vyjadril sa aj minister Budaj

Podľa jeho slov dobiehame zaostávanie voči iným európskym štátom. „Kľúčovou súčasťou novely zákona o ochrane prírody je prevedenie správy tých lesov vo vlastníctve štátu, ktoré sú v národných parkoch v 3., 4. a 5. stupni ochrany pod správu Štátnej ochrany prírody SR. Toto opatrenie je aj predpokladom pre výrazné urýchlenie zonácií národných parkov, ktoré sa pre spory medzi vlastníkmi lesov vlečú už desaťročia.“ 

 

 

Prečítajte si: Minister Budaj podporil stratégiu ochrany európskych lesov

 

V piatok 6. augusta sa totiž skončila trojtýždňová šnúra debát zameraných na pripravovanú reformu národných parkov. Ako ďalej informoval tlačový odbor rezortu životného prostredia, predstavitelia ministerstva na podujatiach diskutovali so štátnymi aj dobrovoľnými ochranármi, štátnymi lesníkmi aj s neštátnymi vlastníkmi lesných pozemkov, podnikateľmi v turistickom ruchu a neziskovými organizáciami. Súčasťou reformy je prevod štátnych lesov z ministerstva pôdohospodárstva pod envirorezort. Podľa ministerstva bude transformácia národných parkov stáť sedem až 11 miliónov eur.

 

img

Na území národných parkov sa po novom podľa MŽP uprednostní zážitkový, k prírode ohľaduplný turizmus, pred zábavným biznisom a megalomanskými projektmi. Plánovanie a manažment národných parkov bude súčasťou regionálnych plánov a zároveň v súlade s plánovaním sociálneho a ekonomického rozvoja na miestnej úrovni. „Bude aj na kreativite manažérov, aby spoločne s ochranármi, lesníkmi, miestnymi podnikateľmi a neziskovými organizáciami našli najvhodnejší model rozvoja," povedal minister životného prostredia Ján Budaj.

Ministerstvo pripomenulo, že reforma národných parkov je prvou od roku 1948, keď bol vyhlásený prvý národný park na Slovensku – TANAP. „Až teraz, po 73 rokoch, nebudeme mať národné parky iba na papieri. Je to zmena, ktorá pomôže ľuďom v národných parkoch aj ich návštevníkom“ dodal Budaj.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona