Reforma ESO má zlepšiť aj ochranu pred povodňami

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 11:41 • 2 min
Reforma ESO má zlepšiť aj ochranu pred povodňami

BRATISLAVA - Reforma štátnej správy ESO sa má prejaviť aj na ochrane pred povodňami. Reformou sa zjednoduší riadenie mimoriadnych udalostí a krízových situácií, a to najmä pri protipovodňovej ochrane.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z informačného materiálu o integrovanom záchrannom systéme, ktorý dnes prerokovala vláda. "Zjednotia sa dnes existujúce duplicity v rozhodovaní orgánov krízového riadenia a orgánov ochrany pred povodňami," uvádza sa v materiáli z dielne rezortu vnútra. Druhou fázou reformy ESO sa zjednodušuje štruktúra miestnej štátnej správy. Od októbra sa má do novovzniknutých okresných úradov integrovať celá špecializovaná štátna správa. Zaniknúť by malo 248 úradov. Návrhom zákona o organizácii miestnej štátnej správy sa už zaoberá parlament.

Informačný materiál o integrovanom záchrannom systéme tiež uvádza, že sa pokračuje aj v integrácii operačných stredísk tiesňového volania u hasičov a polície z okresnej na krajskú úroveň. "Na úrovni policajného zboru boli integrované okresné operačné strediská na krajskú úroveň v dvoch krajoch, Prešovskom a Banskobystrickom, čiastočne v Žilinskom kraji a Bratislavskom kraji," píše sa v materiáli. Zámer ministerstva vnútra je, aby bolo časom na úrovni kraja jedno miesto príjmu tiesňového volania. 

Rezort v dokumente tiež uvádza, že plánuje do konca roka 2014 vybudovať ako pilotné pracovisko centrálne monitorovacie a riadiace stredisko. To by malo zabezpečovať okamžitú reakciu na krízové javy. Rezort v súčasnosti analyzuje možnosti výmeny a zdieľania informácií medzi záchrannými zložkami a štátnymi orgánmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona