Reforma Dublinu ráta s možnosťou spravodlivejšieho rozdelenia migrantov

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 14:45 • 2 min
Reforma Dublinu ráta s možnosťou spravodlivejšieho rozdelenia migrantov

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes predstavila návrh reformy spoločného európskeho azylového systému (CEAS), ktorým sa snaží zlepšiť doterajší nefunkčný dublinský systém. Návrh reformy ráta aj s možnosťou rovnomerného rozdeľovania migrantov medzi členské štáty EÚ.

slovakia

left justify in out

Masová migrácia, ktorej čelia krajiny EÚ podľa EK zaťažuje nielen azylové systémy členských štátov, ale aj spoločný európsky azylový systém ako celok, pričom tento fenomén naplno odhalil nedostatky dublinského systému. Ten stanovuje zodpovednosť členského štátu za posúdenie žiadosti o azyl v závislosti od prvého miesta neregulárneho vstupu.


Rôzne zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl v jednotlivých členských štátoch podľa EK ešte zhoršilo problém neregulárneho sekundárneho pohybu migrantov. Aj preto exekutíva EÚ určila päť prioritných oblastí, v ktorých sú potrebné štrukturálne zlepšenia spoločného európskeho azylového systému.


Prvou prioritou je vytvoriť udržateľný a spravodlivý systém na určenie členského štátu zodpovedného za jednotlivých žiadateľov o azyl. S cieľom lepšie sa vyrovnať s vysokým počtom prichádzajúcich a zabezpečiť spravodlivé rozdelenie zodpovednosti by EK mohla navrhnúť zmenu dublinského nariadenia: buď jeho zefektívnením a doplnením o nápravný mechanizmus na zabezpečenie rovnomerného rozdeľovania alebo formou prechodu na nový systém založený na distribučnom kľúči.


Druhá priorita je obmedziť azylový turizmus. Komisia chce navrhnúť ďalšiu harmonizáciu azylových postupov, aby sa zabezpečilo humánnejšie a rovnaké zaobchádzanie v celej EÚ a obmedzili sa faktory, ktoré priťahujú ľudí do malého počtu členských štátov.


Do tretice je snaha zabrániť sekundárnemu pohybu v rámci EÚ. S cieľom predísť narúšaniu dublinského systému a azylovej turistike, by EK mohla navrhnúť opatrenia, ktoré by odrádzali od neregulárneho sekundárneho pohybu a sankcionovali ho. Určité práva by mohli byť podmienené registráciou, odberom odtlačkov prstov a pobytom v krajine EÚ, do ktorej bol žiadateľ pridelený.
K reformným opatreniam patrí aj nový mandát Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO).

 

Komisia by mohla navrhnúť zmenu mandátu EASO tak, aby mohol zohrávať novú úlohu v oblasti vykonávania politiky, ako aj výraznejšiu operačnú úlohu v rámci mechanizmu prerozdeľovania migrantov. Mal by sa tiež zapojiť do monitorovania toho, či členské štáty dodržiavajú azylové predpisy EÚ, a tiež do identifikácie opatrení na odstránenie nedostatkov a kapacít na prijímanie operačných opatrení v naliehavých situáciách.


Nakoniec reformný plán EK navrhuje posilniť Automatizovaný európsky systém identifikácie odtlačkov prstov (Eurodac). Komisia by mohla navrhnúť úpravu systému Eurodac a rozšírenie jeho účelu, aby sa uľahčil boj proti neregulárnej migrácii, lepšie uchovávanie a výmena odtlačkov prstov a podpora pri návrate migrantov bez nároku na azyl.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies