Referendum vo Švajčiarsku o odstavení jadrových elektrární do roku 2029 neuspelo

NETKY.SK • 27 November 2016, 14:23 • 2 min
Referendum vo Švajčiarsku o odstavení jadrových elektrární do roku 2029 neuspelo

BERN - Väčšina Švajčiarov hlasovala v dnešnom referende proti urýchleniu ukončenia výroby elektriny v jadrových elektrárňach.

slovakia

left justify in out

Podľa prognózy televízie SRF sa proti iniciatíve vyslovilo 56 percent účastníkov referenda, podporilo ju 44 percent zúčastnených voličov. Proti je navyše drvivá väčšina kantónov - o 14.00 h ich bolo 17 z 26.

 

Politilóg Claud Longchamp z inštitútu na výskum verejnej mienky gfs.bern povedal, že trend smerujúci k zamietnutiu iniciatívy strany zelených (GPS) je jednoznačný. "Dnes to bude nie," povedal Longchamp pre SRF.

 

Zostáva tak otvorené, kedy bude odstavená posledná z piatich jadrových elektrární vo Švajčiarsku. V dôsledku zamietnutia iniciatívy zostanú v prevádzke dovtedy, kým od príslušného dozorného úradu dostanú povolenie. Skoršie odstavenie elektrárne bude možné v prípade, že o tom rozhodne jej prevádzkovateľ z ekonomických dôvodov.

 

Iniciátori referenda požadovali, aby sa všetkých päť elektrární postupne odstavilo do roku 2029. Ako prvé mali byť v roku 2017 odstavené jadrové elektrárne Beznau I a II a Mühleberg, v roku 2024 mal byť na rade Gösgen a v roku 2029 Leibstadt. Elektrárne Beznau I a II boli uvedené do prevádzky v rokoch 1969, resp. 1971, pričom prvá z nich je najstaršou fungujúcou jadrovou elektrárňou na svete.

 

Prieskumy naznačovali mierny náskok prívržencov postupného odklonu od jadrovej energie. Iniciátori referenda argumentovali vysokým vekom švajčiarskych reaktorov a rizikom jadrových havárií.

 

Zatvorenie elektrární by podľa nich pomohlo dodávateľom energie z obnoviteľných zdrojov.

 

Vláda naopak varovala, že unáhlený ústupe od jadra by si vynútil dovoz elektriny zo zahraničia. Obávala sa tiež žalôb prevádzkovateľov jadrových elektrární.

 

Švajčiari doteraz hlasovali o jadrovej energii v siedmich referendách. Prvé sa konalo v roku 1979.

Konečné výsledky referenda majú byť známe do 16.30 h.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona