Referendum v Turecku ukázalo, ako hlboko je spoločnosť rozdelená

NETKY.SK • 17 Apríl 2017, 12:22 • 2 min
Referendum v Turecku ukázalo, ako hlboko je spoločnosť rozdelená

BERLÍN - Nemecko vyzvalo tureckú vládu, aby sa zapojila do "úctivého politického dialógu so všetkými politickými a občianskymi silami v krajine".

slovakia

left justify in out

Podľa Berlína "tesný výsledok" nedeľňajšieho referenda o rozšírení právomocí prezidenta ukázal, "ako hlboko je turecká spoločnosť rozdelená". Informovala o tom dnes agentúra AP.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel v spoločnom vyhlásení uviedli, že vláda v Berlíne rešpektuje právo tureckého ľudu rozhodovať o svojej ústave. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan má teraz podľa nich "veľkú zodpovednosť" za ďalšie kroky krajiny.

 

Merkelová a Gabriel poukázali aj na minulotýždňovú správu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), v ktorej vyjadrila pochybnosti o spravodlivých podmienkach hlasovania v referende. Pozorovatelia OBSE konštatovali, že odporcovia prechodu k prezidentskému systému vlády sú vo volebnej kampani zastrašovaní, ich mítingy sú zakazované a zasahuje voči nim polícia.

 

"Kto vôbec si? Najprv si uvedom, kde sú tvoje hranice," vyhlásil Erdogan na adresu OBSE. Merkelová a Gabriel ale zdôraznili, že Turecko ako člen OBSE a kandidát na vstup do Európskej únie musí vziať do úvahy obavy OBSE. Ako informovala agentúra Anadolu, z priebežných výsledkov referenda vyplýva, že zástancovia ústavných zmien zvíťazili v pomere 51,41 ku 48,59 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 85,46 percent.

 

Opozícia sa sťažovala na volebné podvody, ako aj na rozhodnutie Najvyššej volebnej rady o uznaní hlasovacích lístkov, ktoré nemali oficiálnu pečiatku. Predseda Najvyššej volebnej rady Sadi Güven odmietol tvrdenia o podvodoch. K neopečiatkovaným lístkom povedal, že ich dali voličom omylom a nechceli ich potom diskriminovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies