Referendum v Poľsku s troma otázkami stroskotalo na nízkej účasti

NETKY.SK • 8 September 2015, 07:54 • 2 min
Referendum v Poľsku s troma otázkami stroskotalo na nízkej účasti

VARŠAVA - Poľská volebná komisia dnes oznámila, že víkendové referendum o troch otázkach týkajúcich sa zmeny volebného systému, financovania politických strán a daní nebolo úspešné vzhľadom na nízku účasť.

slovakia

left justify in out

K hlasovacím urnám prišlo v nedeľu len 7,8 percenta voličov, čo je rekordne málo a oveľa menej než 50 percent potrebných na platnosť plebiscitu, informovala agentúra AP.


V referende mohli poľskí voliči rozhodovať o zavedení jednomandátových volebných obvodov v parlamentných voľbách namiesto súčasnej kombinácie pomerného a väčšinového volebného systému, o zachovaní súčasného spôsobu financovania politických strán zo štátneho rozpočtu a o riešení pochybností v daňovom práve.


Hlasovanie inicioval bývalý prezident Bronislaw Komorowski po prekvapivých zlých výsledkoch, ktoré dosiahol v prvom kole prezidentských volieb v máji. Bolo vnímané ako pokus získať si na posledné chvíľu nespokojných voličov tým, že dostanú možnosť vyjadriť sa k otázkam, ktoré boli pre nich vtedy aktuálne. Komorowski napokon v druhom kole volieb prehral.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies