Referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku: Pre nízku účasť je neplatné, Orbán chce vôľu občanov zakotviť v ústave

NETKY.SK • 3 Október 2016, 08:59 • 2 min
Referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku: Pre nízku účasť je neplatné, Orbán chce vôľu občanov zakotviť v ústave

BUDAPEŠŤ - Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci sa drvivá väčšina zo zúčastnených voličov vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ. Ukazujú to takmer úplné výsledky sčítania, ktoré v noci na dnes zverejnila volebná komisia.

slovakia

left justify in out

Z výsledkov sčítania 99,98 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že stanovisko maďarskej vlády proti kvótam podporilo viac ako 3,25 milióna voličov, teda 98,3 percenta tých, ktorí odovzdali platné hlasy.

 

Účasť na referende však dosiahla 43,9 percenta - a po odpočítaní takmer štyroch percent neplatných hlasov dokonca len 40,1 percenta. Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy.

 

Obyvatelia Maďarska sa v referende vyjadrovali k otázke: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"

 

 

Orbán chce vôľu občanov z referenda zakotviť v ústave, navrhne jej novelu

 

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán navrhne novelu ústavy, v ktorej bude zakotvená vôľa občanov vyplývajúca z dnešného referenda o utečeneckých kvótach, informovala agentúra MTI.

 

Podľa jeho slov bude druhou súrnou úlohou uplatniť tento výsledok aj v Bruseli. "Otázkou je, či si môže demokratické spoločenstvo európskych krajín dovoliť nanútiť členskej krajine svoju vôľu, ktorú 90 percent účastníkov referenda odmieta," zdôraznil Orbán a sľúbil, že urobí všetko pre to, aby sa to nemohlo stať.

 

Premiér výsledok plebiscitu označil za vynikajúci. "Prekonali sme výsledok ľudového hlasovania o vstupe Maďarska do Európskej únie," zdôvodnil.

 

Orbán pripomenul, že vstup do EÚ podporilo 3,056 milióna voličov, pričom terajšie výsledky sú už v okolí 3,204 milióna hlasov odmietajúcich kvóty a veľká časť hlasov zahraničných Maďarov ešte nie je známa.

 

Účasť v dnešnom plebiscite bude zrejme takmer o 15 percent vyššia než pri posledných voľbách do Európskeho parlamentu, čo podľa predsedu maďarskej vlády bude "dostatočne silnou zbraňou aj v Bruseli".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies