Referendum o sprísnení boja proti korupcii v Kolumbii bolo neúspešné

NETKY.SK • 27 August 2018, 07:05 • 2 min
Referendum o sprísnení boja proti korupcii v Kolumbii bolo neúspešné

BOGOTA - Nedeľňajšie referendum o sprísnení boja proti korupcii v Kolumbii bolo neúspešné, pretože sa na ňom nezúčastnil dostatočný počet voličov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prvého sčítania takmer 99 percent hlasov.

 

Hlasy odovzdalo takmer 11,7 milióna Kolumbijčanov, prevažná väčšina z nich v prospech siedmich iniciatív zameraných na odstránenie korupcie v radoch vysokopostavených činiteľov. Ich schválenie si však vyžadovalo účasť 12,1 milióna voličov. Zástancovia navrhovaných opatrení napriek tomu vyzdvihli vyššiu než očakávanú účasť ako silný odkaz od občanov pre politikov v prvom ľudovom hlasovaní svojho druhu.

 

Korupcia je v Kolumbii považovaná za veľmi naliehavý problém. Niektorí aktivisti tvrdia, že "biele goliere" nahradili drogové gangy a príslušníkov polovojenských jednotiek a veľmi rýchlo sa vyšplhali na najvyššie miesta mocenského rebríčka.

 

Plebiscit iniciovala koalícia centristických a ľavicovo orientovaných politických strán. Referendum podporil aj konzervatívny prezident Iván Duque, ktorý Kolumbijčanov vyzval, aby prišli voliť a rozhodli o návrhu pozostávajúcom zo siedmich protikorupčných opatrení.

 

Voliči v Kolumbii rozhodovali o tom, či senátori a poslanci dolnej komory parlamentu majú byť volení na najviac tri funkčné obdobia. Ďalším návrhom bolo, aby volené osoby mali povinnosť zverejňovať informácie o svojich majetkových pomeroch a záznam o svojom hlasovaní vo voľbách. Návrh zahŕňal aj povinné zverejňovanie rozpočtu úradmi na všetkých stupňoch štátnej správy. Voliči sa vyjadrovali aj k návrhu, aby si osoby odsúdené za korupciu museli odpykať celý súdom vymeraný trest bez možnosti predčasného prepustenia. Predmetom referenda bol aj návrh, aby štát vypovedal všetky zmluvy s jednotlivcami alebo spoločnosťami odsúdenými za korupciu. Podľa návrhu by sa mzdy poslancov Kongresu mali znížiť zo súčasného 40-násobku minimálnej mzdy v krajine na jej 25-násobok.

 

Agentúra AP vo svojej správe konštatovala, že väčšina Kolumbijčanov súhlasí s tvrdením, že korupcia je v krajine rozšírená "ako mor", ktorý treba zlikvidovať, iní sú však presvedčení, že referendum nie je tým najlepším spôsobom, ako to urobiť.

 

Referendum bojkotovali kolumbijskí sudcovia, ktorí mali obavy, že hlasovanie by viedlo k zníženiu miezd v justícii - zákon totiž stanovuje, že platy pre najvyššie postavených sudcov by mali byť rovnaké ako platy členov Kongresu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies