Referendum o rodine bude stáť 6,3 milióna, podľa obdorníkov sú to vyhodené peniaze!

NETKY.SK • 1 December 2014, 11:50 • 2 min
Referendum o rodine bude stáť 6,3 milióna, podľa obdorníkov sú to vyhodené peniaze!

BRATISLAVA - Referendum o ochrane rodiny, ktoré sa bude konať 7. februára budúceho roka, bude štát stáť zhruba 6,3 mil. eur. Ministerstvo vnútra vyjde usporiadanie plebiscitu na približne 5,1 mil. eur a Štatistický úrad Slovenskej republiky na asi 1,2 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu organizačno-technického zabezpečenia referenda, ktorý do pripomienkového konania predložilo ministerstvo vnútra.

 

Rezort vnútra musí z peňazí vyplatiť mzdy a odmeny členom komisií či cestovné náhrady. Na starosti má aj tlač a distribúciu hlasovacích lístkov, metodických a informačných materiálov a ochranu verejného poriadku v deň konania referenda. Štatistický úrad zasa zaplatí prípravu spracovania a samotné spracovanie výsledkov hlasovania v referende. 

 

Vyhodené peniaze?

 

Slováci budú vo februári hlasovať v poradí už ôsmom referende. Odpovedať budeme na otázky týkajúce sa registrovaných partnerstiev párov rovnakého pohlavia a sexuálnej výchovy na školách."Myslím že sú to vyhodené peniaze. Tí, ktorí sú vlažní a je im to ľahostajné, asi ani netušia, o čo ide a prečo by sa malo uskutočniť," uviedla pre denník Nový čas sociologička Silvia Porubänová.

 

O zmysluplnosti referenda pochybujú aj ľudsko-právne organizácie. Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv dodáva, že sám prezident SR má pochybnosti o ústavnosti otázok. "Absolútna väčšina právnikov a expertov sa zhoduje, že otázky sú nasmerované k obmedzeniu ľudských práv", rozhorčuje sa.

 

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny, konať by sa malo 7. februára budúceho roka. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ 

 

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?" 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies