Referendum o priamych voľbách prezidenta je neplatné

NETKY.SK • 6 September 2010, 11:33 • 2 min
Referendum o priamych voľbách prezidenta je neplatné

Referendum o priamych voľbách prezidenta je neplatné

slovakia

left justify in out

img

Vláda a opozícia v Moldavsku sa dnes vzájomne obviňovali z neúspechu nedeľňajšieho referenda o zavedení priamych volieb prezidenta, na ktorom sa nezúčastnila potrebná tretina voličov.
      Premiér Vlad Filat vyzval na rýchle predčasné voľby, ktoré by vyriešili dlhú politickú krízu v krajine. Moldavsko je bez prezidenta už 18 mesiacov, čo znamená, že zákony schválené parlamentom nemá kto podpísať.
      Nízka účasť voličov - 30,98 percenta - prišla po výzvach opozičných strán na bojkotovanie referenda. Voliči v ňom odpovedali na otázku, či si želajú priame prezidentské voľby namiesto voľby hlavy štátu v parlamente, ktorý nie je v súčasnom zložení schopný zvoliť prezidenta. Po neúspešnom referende by ho mali rozpustiť a nové voľby by sa mali konať v novembri.
      Šéf opozičných komunistov a bývalý prezident Vladimir Voronin vyhlásil, že vláda je zložená z "pseudopolitikov" a nie je schopná riadiť krajinu. Predseda parlamentu a úradujúci prezident Mihai Ghimpu naopak obvinil komunistov z toho, že sa uchyľujú k "špinavým metódam".
      Neplatnosť referenda je neúspechom pre proeurópsku vládnucu koalíciu, ktorá chcela priamou voľbou prezidenta ukončiť súčasnú patovú situáciu. Koalícia v júli 2009 porazila v opakovaných parlamentných voľbách komunistov, no dosiaľ sa jej v zákonodarnom zbore nepodarilo presadiť zvolenie novej hlavy štátu. Podľa koalície to oddialilo reformy, ktoré bývalá sovietska republika, jedna z najchudobnejších v Európe, naliehavo potrebuje.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona