Referendum o novom názve Macedónska bude 30. septembra

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 07:14 • 2 min
Referendum o novom názve Macedónska bude 30. septembra

SKOPJE - V Macedónsku sa 30. septembra uskutoční referendum o novom názve krajiny.

slovakia

left justify in out

Tá sa na základe dohody s Gréckom má po novom volať Republika Severné Macedónsko. O vyhlásení referenda a o jeho termíne rozhodol v pondelok macedónsky parlament, kde za referendum hlasovalo 68 z celkového počtu 120 poslancov. Hlasovanie prebiehalo podľa straníckych línií, keď za referendum hlasovali poslanci podporujúci vládu premiéra Zorana Zaeva a ich opoziční kolegovia hlasovali proti.

Na základe rozhodnutia premiéra Zaeva sa občania v referende nevyjadria iba k novému názvu krajiny, ale aj k jej budúcemu členstvu v EÚ a NATO. Otázka bude znieť: "Ste za členstvo v Európskej únii a NATO prostredníctvom uznania dohody medzi Macedónskou republikou a Gréckou republikou?". Hoci má referendum len odporúčací charakter, bude podľa Zaeva vôľa ľudu "rozhodujúca pre všetky politické strany".

Macedónsko a Grécko v júni podpísali dohodu, na základe ktorej sa má názov krajiny zmeniť na Republiku Severné Macedónsko. Gréci na oplátku stiahnu svoje námietky voči tomu, aby sa ich severný sused pripojil k Európskej únii a k NATO.

 

Grécko nesúhlasí s názvom Macedónsko okrem iného preto, že sa rovnako volá jeden z gréckych regiónov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies