Referendum o novej ústave bude v januári

NETKY.SK • 15 December 2013, 09:29 • 2 min
 Referendum o novej ústave bude v januári

KÁHIRA - Pôvodne sa ľudové hlasovanie o novej podobe základného zákona štátu očakávalo v decembri, no 50-členná komisia potrebuje viac času na vypracovanie potrebných zmien súčasnej ústavy.

slovakia

left justify in out

Referendum o novej ústave v Egypte sa uskutoční 14. a 15. januára. V sobotu to oznámil prechodný prezident Adlí Mansúr. Ten sa o dokumente vyjadril ako o "dobrom štarte pre demokratický a moderný štát", návrh však čelí aj kritike pre zvláštne postavenie, ktoré zaručuje armády. Text totiž upevňuje jej moc a posilňuje jej vplyv na politiku. Armáda tak môže súdiť v niektorých prípadoch civilistov, vymenúvať ministra obrany a nemusí si nechať kontrolovať rozpočet. Mansúr však napriek tomu tvrdí, že nová ústava zaručuje "ľudské práva, slobody a vyváženosť moci".

Pôvodne sa ľudové hlasovanie o novej podobe základného zákona štátu očakávalo v decembri, no 50-členná komisia potrebuje viac času na vypracovanie potrebných zmien súčasnej ústavy. Tú pred rokom navrhla a schválila vláda pod vedením vtedajšieho prezidenta Muhammada Mursího a jeho egyptskej odnože panarabského hnutia Moslimského bratstvo. Islamistickú vládu však od moci v júli odstavila armáda. Nová ústava má vydláždiť cestu k budúcoročným parlamentným a prezidentským voľbám v africkej krajine. Obmedziť by mala aj vplyv islamského práva či znemožniť predstaviteľom režimu zosadeného autoritatívneho prezidenta Husního Mubaraka uchádzať sa o verejné funkcie. 

Mursí podporovaný bratstvom vo svojej funkcii vydržal iba jeden rok. Po zásahu armády sa dočasným lídrom stal predseda ústavného súdu Adlí Mansúr. Turbulentné udalosti sa v severoafrickej krajine odohrávajú iba niečo vyše dvoch rokov od zosadenia Mubaraka, ktorý v Egypte vládol tvrdou rukou dlhé tri desaťročia. Islamisti žiadajú návrat k moci a odmietajú akceptovať dočasnú vládu. Strety demonštrantov s armádou si už vyžiadali viac ako tisíc obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona