Referendá vo Švajčiarsku rozhodnú o prisťahovalcoch i zlate

NETKY.SK • 28 November 2014, 16:59 • 2 min
Referendá vo Švajčiarsku rozhodnú o prisťahovalcoch i zlate

BERN - Švajčiari v nedeľňajšom referende rozhodnú o návrhu ďalšieho obmedzenia prisťahovalectva z dôvodu ochrany životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Iniciátori plebiscitu navrhujú uzákonenie obmedzenia počtu prisťahovalcov na 0,2 percenta populácie, teda na približne 16-tisíc ročne. Vláda varovala, že to by znamenalo 75-percentné zníženie miery prisťahovalectva, čo by pre starnúce obyvateľstvo pocítila aj švajčiarska ekonomika. Organizátori, ktorí získali potrebných 100-tisíc podpisov, však hovoria o nedostatku životného priestoru a veľkého tlaku na životné prostredie. Vláda v Berne je v komplikovanom vzťahu s EÚ už od februárového referenda, v ktorom občania schválili kvóty pre imigrantov.

 

Švajčiari už mali prisťahovalecké kvóty pre obyvateľov Európskej únie, no zrušili ich v roku 2007. V osemmiliónovom Švajčiarsku v súčasnosti žijú takmer dva milióny obyvateľov, ktorí majú iný pôvod. Najviac ich pochádza z Portugalska, Kosova, Nemecka, Talianska a Francúzska. Švajčiarsko zavedie imigračné kvóty pre občanov z členských krajín Európskej únie od roku 2017. 

 

V nedeľu sa Švajčiari budú môcť vyjadriť aj k návrhu o návrate zlatých rezerv, ktoré sú uložené v americkom New Yorku, a daňovej reforme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies