Referenda proti migračným kvótam by sa zúčastnila viac ako polovica Maďarov

NETKY.SK • 9 August 2016, 14:46 • 2 min
Referenda proti migračným kvótam by sa zúčastnila viac ako polovica Maďarov

BUDAPEŠŤ - Októbrového referenda proti migračným kvótam sa chce zúčastniť 54 percent Maďarov, vyhlásil dnes v komerčnej televízii ATV Tibor Závecz, výkonný riaditeľ inštitútu Závecz Research.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho vyjadrenia prieskum robili v čase mníchovského teroristického útoku. Zdôraznil, že v otázke tohto plebiscitu prebieha iba jednostranná kampaň, ktorá nabáda k odmietnutiu kvót. Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že časť voličov opozičných strán súhlasí s iniciatívou referenda, ale až 70 percent voličov Demokratickej koalície (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya nepôjde hlasovať, pričom voliči Maďarskej socialistickej strany (MSZP) sú nerozhodní v tom, čo majú urobiť.

 

Závecz podotkol, že i keď väčšina voličského tábora vládnucej strany Fidesz je priaznivcom Európskej únie, v otázke povinného prerozdeľovania utečencov chce Bruselu vzdorovať. "Zatiaľ nie je možné predvídať, či ľudové hlasovanie bude platné, pretože opozícia môže ešte naštartovať kampaň, ktorou by vyzvala voličov na neúčasť. Ak však referendum bude platné, tak bude aj úspešné, pretože proti kvótam je desaťnásobne viac ľudí než tých, ktorí s nimi súhlasia," zdôraznil.

 

Úspešné referendum, v ktorom by Maďari odmietli prerozdeľovanie utečencov, by podľa neho bol veľkým politickým úspechom vládnucej strany Fidesz. "Za kvóty chcú hlasovať iba štyri percentá opýtaných a nič nenaznačuje, že tento pomer by bolo možné zvýšiť. Až dve tretiny Maďarov sa obávajú ohrozenia svojho života migračnou vlnou," uzavrel Závecz.

 

Prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: "Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona