Referenda o zmene názvu krajiny sa v Macedónsku zúčastnilo málo voličov, vláda však výsledky považuje za prejav verejnej mienky

NETKY.SK • 1 Október 2018, 06:46 • 2 min
Referenda o zmene názvu krajiny sa v Macedónsku zúčastnilo málo voličov, vláda však výsledky považuje za prejav verejnej mienky

SKOPJE - Referenda sa v Macedónsku nezúčastnilo potrebných 50 percent obyvateľov, ak teraz parlament nový názov krajiny neodhlasuje, hrozia predčasné voľby.

slovakia

left justify in out

Na referende v Macedónsku o zmene názvu krajiny sa v nedeľu zúčastnilo podľa odhadu štátnej volebnej komisie 36,8 percent registrovaných voličov, z nich 91,3 percent hlasovalo za a 5,7 percent proti.

 

Premiér Zoran Zaev dúfal, že občania prostredníctvom referenda preukážu silnú podporu pre júnovú dohodu s Gréckom o zmene názvu krajiny na "Republika Severné Macedónsko", čo by vláde pomohlo získať väčšinu hlasov zákonodarného zboru pre potrebné ústavné zmeny.

 

Napriek výsledku premiér Zaev označil referendum za úspech. "Občania urobili veľké rozhodnutie a povedali "áno" našej budúcnosti. Teraz nadišiel čas, aby poslanci poslúchli hlas ľudu a podporili dohodu," vyhlásil. "Žiadna lepšia dohoda s Gréckom už nebude, ako ani alternatíva voči NATO a EÚ."

 

img

Macedónsky premiér Zoran Zaev

Zdroj: SITA

 

Zaev informoval, že sa budúci týždeň pokúsi získať pre ústavné zmeny potrebnú dvojtretinovú väčšinu v 120-člennom parlamente. V prípade, že sa mu to nepodarí, jediným východiskom podľa neho budú predčasné voľby.

 

Vláda považuje referendum za konzultatívne a nezáväzné, čo znamená, že si výsledok interpretuje ako prejav verejnej mienky bez ohľadu na to, koľko ľudí hlasovalo. Ak by bolo referendum záväzného charakteru, macedónska ústava by vyžadovala minimálnu volebnú účasť 50 percent na to, aby bolo platné.

 

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg privítal macedónske referendum o zmene názvu krajiny ako historickú príležitosť ukončiť desaťročia trvajúci spor s Gréckom. "Vyzývam všetkých politických lídrov a strany, aby sa k veci postavili konštruktívne a zodpovedne a uchopili túto historickú príležitosť," napísal Stoltenberg na Twitteri. "Dvere NATO sú otvorené," dodal. Zmena názvu Macedónska je totiž hlavnou podmienkou na začatie prístupového procesu krajiny do NATO.

 

img

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg

Zdroj: SITA

 

Spojené štáty prijali výsledok macedónskeho referenda o zmene názvu krajiny rovnako pozitívne, mohol by Skopje ekonomicky i vojensky priblížiť k Západu. "Spojené štáty jednoznačne podporujú plnú implementáciu dohody, ktorá umožní Macedónsku zaujať svoje právoplatné miesto v NATO a EÚ, prispeje k regionálnej stabilite, bezpečnosti a prosperite," hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová uviedla v oficiálnom vyhlásení.

 

img

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová

Zdroj: SITA

 

Nauertová takisto vyzvala macedónskych poslancov, aby "prekročili tieň straníckej politiky a využili historickú príležitosť zaistiť lepšiu budúcnosť pre krajinu" prostredníctvom plnohodnotného členstva v západných štruktúrach.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona