Referenčná suma na rok 2019 je už stanovená

NETKY.SK • 12 December 2018, 10:07 • 2 min
Referenčná suma na rok 2019 je už stanovená

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa stanovila referenčnú sumu na rok 2019. Ako ďalej informoval hovorca Peter Višváder, referenčná suma je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne (I. dôchodkový pilier). Tá je podmienkou výplaty starobného dôchodku zo starobného sporenia (II. pilier) programovým výberom .

slovakia

left justify in out

Podmienky výplaty starobného dôchodku zo starobného dôchodkového sporenia (II. dôchodkový pilier) sa upravili novelou zákona o starobnom dôchodkovom sporení sú v platnosti od 1. februára 2018. Programový výber sa uskutočňuje formou dohody, v ktorej si sporiteľ určí mesačnú sumu dôchodku, dobu vyplácania alebo aj jednorazový výber celej nasporenej sumy príspevkov.

 

img


Jedinou podmienkou programového výberu je skutočnosť, že súčet súm dôchodkových dávok, ktoré sú vyplácané sporiteľovi, napr. starobný dôchodok z I. piliera, invalidný dôchodok, pozostalostný dôchodok vrátane výsluhového dôchodku, či obdobného dôchodku vyplácaného z cudziny bude vyšší ako referenčná suma.

 

img


Jej hodnotu určuje Sociálna poisťovňa k 30. novembru kalendárneho roka, ktorá potom platí celý nasledujúci kalendárny rok. Súčasná hodnota referenčnej sumy je stanovená na 444,1 eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies