Reedukačné centrum pre mladých narkomanov by v Petržalke nemalo byť

NETKY.SK • 8 Október 2017, 19:07 • 2 min
Reedukačné centrum pre mladých narkomanov by v Petržalke nemalo byť

BRATISLAVA – Obyvatelia okolia Röntgenovej ulice v bratislavskej Petržalke sa nemusia obávať, že by v priestoroch Detského domova Studienka malo vzniknúť reedukačné centrum pre mladých narkomanov.

slovakia

left justify in out

"Nevidíme žiadny dôvod občanov na obavy," uviedla Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR. Reagovala tak na nespokojnosť miestnych obyvateľov a petíciu proti zriadeniu takéhoto centra, ktoré malo údajne začať fungovať od novembra.

 

"Vzhľadom k tomu, že objekt sa nachádza v bezprostrednej blízkosti troch materských škôlok, základnej školy, priestorov pre voľnočasové aktivity a detského ihriska, považujeme takéto využitie nehnuteľnosti za neakceptovateľné pre bezpečnosť a zdravý vývoj detí," uvádza sa v petícii. Apelujú tiež na skúsenosti z čias, keď v lokalite pôsobilo Centrum výchovnej a psychologickej prevencie. Za dôsledok to podľa petičiarov malo zvýšený počet krádeží, vnikanie na pozemok Materskej školy (MŠ) Röntgenova a znečisťovanie okolia.

 

Ústredie práce potvrdilo, že eviduje dve žiadosti od občanov v rámci slobodného prístupu k informáciám. Ústredie na ne podľa Lukáčovej odpovie v súlade so zákonom. "Petícia nám zatiaľ doručená nebola. Ak je jej znenie totožné so znením zverejneným na internete, potom nevidíme žiadny dôvod občanov na obavy," skonštatovala Lukáčová.

 

V spomínanej budove je podľa nej v súčasnosti administratíva detského domova a ďalšie organizačné zložky, avšak deti zverené do starostlivosti detského domova tu nie sú. "Na tomto stave sa nič nemení ani nebude meniť," zdôraznila. Možné obavy podľa nej mohla vyvolať aktuálna úprava vnútorných priestorov, ktorou má vzniknúť priestor pre tri samostatné skupiny. Na základe schválenej koncepcie môže byť v jednej skupine umiestnených najviac osem detí. "Priestory pre samostatné špecializované skupiny budú slúžiť deťom, ktoré budú rozhodnutím súdu umiestnené do týchto skupín domova," vysvetlila Lukáčová.

 

Ako uvádza mestská časť Petržalka na svojej webovej stránke, ktorá sa o celú vec taktiež zaujímala na základe podnetov od občanov, nemení sa teda ani účel využitia objektu, ani užívateľ, ktorým zostáva naďalej ÚPSVaR. "Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny nemá zákonné oprávnenie zriaďovať ani reedukačné centrum, ani resocializačné stredisko. Ústredie je zriaďovateľom detských domovov," vysvetlila Lukáčová.

 

Všeobecne sa starostlivosť v detskom domove vykonáva v profesionálnej rodine, v samostatnej diagnostickej skupine, v samostatnej skupine, v špecializovanej samostatnej skupine, v samostatnej skupine pre mladých dospelých a v samostatnej skupine pre maloleté matky s deťmi. Podľa schválenej koncepcie v nich pôsobia napr. aj špecializované samostatné skupiny pre deti s postihnutím, s duševnými poruchami, s poruchami správania i pre maloleté matky a dospelé matky s deťmi.

 

Ako však už bolo avizované aj zo strany ministerstva, vzniknú taktiež samostatné skupiny pre maloletých, ktorí absolvovali liečbu z nejakého typu závislostí. "A na základe odporúčania poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, súd rozhodne o výchovnom opatrení v podobe absolvovania resocializačného programu, aby sa mohli vrátiť do normálneho, zdravého života," dodala Lukáčová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies