Redmayna šokoval slabý pokrok v právach trans ľudí

NETKY.SK • 20 November 2015, 13:54 • 2 min
Redmayna šokoval slabý pokrok v právach trans ľudí

BRATISLAVA - Anglického herca Eddieho Redmayna, ktorý vo filme The Danish Girl odohrávajúcom sa v dvadsiatych rokoch 20. storočia stvárnil trans ženu Lili Elbe, šokovalo, aký malý pokrok zaznamenali práva transrodových ľudí.

slovakia

left justify in out

"Niektoré veci, ktorými si Lili musela prejsť, ako násilie či diskriminácia, sa ani po takmer sto rokoch od tohto príbehu výrazne nezmenili. Vo veľkej miere sa vyskytuje diskriminácia v práci, diskriminácia transrodových ľudí všeobecne a tiež je časté násilie, zvlášť voči farebným trans ženám. Je tak trochu šokujúce, že sa za taký dlhý čas zmenilo tak málo," povedal 33-ročný rodák z Londýna pre agentúru Reuters.


Ako vysvetlil, v rámci prípravy na úlohu sa stretol s viacerými trans ľuďmi, no hrať Lili aj tak nebolo jednoduché. "Keď som prvý raz vyšiel na scénu, cítil som pohľady ostatných ľudí a to ma znervózňovalo. Bolo to zaujímavé, pretože to bolo niečo, o čom mi rozprávalo veľa (trans) žien," dodal.


Držiteľ Oscara stvárnil v životopisnej dráme The Danish Girl dánskeho umelca Einara Wegenera, neskôr Lili Elbe, ktorá je známa ako jeden z prvých ľudí, ktorí podstúpili operácie na zmenu pohlavia. Ako žena začala žiť po svadbe a zákroky podstúpila v rokoch 1930 - 1931. Zomrela v septembri 1931, tri mesiace po poslednej operácii, a zanechala po sebe denníky. Jej príbeh sfilmoval režisér Tom Hooper na motívy rovnomennej knihy Davida Ebershoffa. Do slovenských kín by mali snímku uviesť 4. februára 2016.


Eddie Redmayne má za sebou množstvo úspechov na divadelných doskách, pričom získal napríklad aj prestížnu cenu Tony. Diváci a diváčky ho mohli vidieť i vo filmoch ako Kauza CIA (2006), Like Minds (2006), Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek (2007), Kráľova priazeň (2008), Black Death (2010), Môj týždeň s Marilyn (2011), Bedári (2012) alebo Jupiter na vzostupe (2015). V roku 2015 získal Zlatý glóbus, Oscara či filmovú cenu BAFTA za stvárnenie svetoznámeho teoretického fyzika Stephena Hawkinga v životopisnej dráme Teória všetkého (2014).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies