Redingová: Trojka inštitúcií zapojených do záchrany krachujúcich štátov by sa mala rozpustiť

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 08:18 • 2 min
Redingová: Trojka inštitúcií zapojených do záchrany krachujúcich štátov by sa mala rozpustiť

BERLÍN - "Trojka" inštitúcií zapojených do záchrany krachujúcich európskych štátov by sa mala rozpustiť. V utorok to vyhlásila eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová.

slovakia

left justify in out

"Čas trojky sa už skončil," povedala eurokomisárka, ktorá je zároveň podpredsedníčkou Európskej komisie (EK), v prejave na stretnutí s obyvateľmi nemeckého Heidelbergu. 

Spolupráca s Medzinárodným menovým fondom (MMF) v posledných rokoch bola podľa Redingovej len núdzovým riešením. "V budúcnosti si my, Európania, musíme byť schopní naše problémy vyriešiť sami. Európska komisia je európskou ekonomickou vládou. Spolu s Európskou centrálnou bankou (ECB) a členskými štátmi dokážeme zabezpečiť, aby krízou najviac postihnuté krajiny výmenou za solidaritu zaviedli potrebné reformy," dodala Redingová. 

Predstavitelia "trojky" zloženej z EK, ECB a MMF dosiaľ vyjednávali s krajinami v kríze, akou je napríklad Grécko, o úsporných opatreniach a reformách, ktoré musia urobiť výmenou za finančnú pomoc. Keď však ide o budovanie sociálnej trhovej ekonomiky, je podľa Redingovej EK v lepšej pozícii ako MMF, keďže je to jej úlohou už podľa základných zmlúv o EÚ. Názor, že v prípadných budúcich záchranných balíkoch by už MMF nemal hrať žiadnu úlohu, už vyjadrili aj ďalší európski politici, okrem iných aj šéf eurovalu Klaus Regling.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona