Redaktorovi Dušanovi Karolyimu hrozí za článok päť rokov za mrežami!

NETKY.SK • 4 September 2014, 11:43 • 2 min
Redaktorovi Dušanovi Karolyimu hrozí za článok päť rokov za mrežami!

BRATISLAVA - Bývalému redaktorovi Trendu Dušanovi Karolyimu hrozí päť rokov za mrežami, informuje o tom web Mediálne.sk, ktorý patrí pod vydavateľstvo TREND Holding.

slovakia

left justify in out

Ako sa píše v článku: "Bývalému redaktorovi Trendu hrozí päť rokov za mrežami", zverejnenom včera, polícia obvinila novinára Dušana Karolyiho za článok publikovaný v týždenníku Trend Prešovská Hlava XXII z ohovárania. Hrozí mu väzenie. “Pre uvedený prečin je v Trestnom zákone sadzba jeden až päť rokov trestu odňatia slobody,” potvrdil Medialne.sk hovorca krajského riaditeľstva polície v Prešove Daniel Džobanik.

 

Reportér vlani v auguste písal o kauze bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), ktorý bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Prokuratúra ho pred takmer desiatimi rokmi obžalovala. Novinár upozornil, že prešovský súd tak dlho nekonal, že skutok expríslušníka ÚBOK a troch policajtov sa stal premlčaný. "Prípad z Prešova ukazuje zúfalú hĺbku suterénu, do ktorého sa vymožiteľnosť práva prepadla," napísal vlani D. Karolyi. 

 

Autorka článku "Bývalému redaktorovi Trendu hrozí päť rokov za mrežami" Zuzana Petková ďalej píše, že trestné oznámenie v súvislosti s textom novinára Karolyiho z augusta 2013 podal expríslušník ÚBOK. Napriek tomu, že novinár neuvádzal jeho plné meno, mal mu podľa vyšetrovateľa prešovskej polície spôsobiť spoločenskú aj pracovnú ujmu. 

 

Bývalý príslušník ÚBOK podal voči uzneseniu o trestnom stíhaní sťažnosť na prokuratúru. Okresný prokurátor ju zamietol. V odôvodnení uviedol aj fakt, že v článku spomínaný expríslušník ÚBOK nedostal dostatočný priestor na vyjadrenie. 

 

Mediálne.sk oslovilo aj bývalého policajta ÚBOK. V stanovisku, ktoré zaslal písomne, zdôraznil, že trestné oznámenie nepodal proti konkrétnym osobám, ale na neznámeho páchateľa. "Verejne prezentované informácie vnímam ako cielene namierené proti mojej osobe a posudzujem ich nielen ako nepríjemný spoločenský jav, ale hlavne ako závažný spôsob zásahu do mojich práv chránených ústavou," vyhlásil. Tvrdí, že od roku 2003 je obeťou účelovej kriminalizácie jeho osoby a cielenej škandalizácie cestou médií. Zdôraznil, že trestné konania skončili jeho právoplatným oslobodením spod obžaloby. Dušan Karolyi uviedol, že článok bol kritikou nečinnosti súdu. "Stíhanie hodnotím ako absurdné. Človek, ktorý podľa obžaloby opakovane zneužíval právomoci verejného činiteľa, je pre nekonajúci súd nevinný. Človek, ktorý o tom informoval verejnosť, je trestne stíhaný," cituje Karolyiho článok. 

 

Policajný vyšetrovateľ, ktorý sa prípadom zaoberá, pôsobil v minulosti na rovnakom mieste ako bývalý príslušník ÚBOK. "Poznali sa v rámci služobného styku, keďže obaja jeden čas pracovali na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru v Prešove," pripustil ďalej pre Medialne.sk hovorca krajského riaditeľstva polície v Prešove Daniel Džobanik. Vyšetrovateľ sa necíti byť zaujatý, keďže podľa hovorcu osobné ani priateľské kontakty s bývalým kolegom neudržiava. Aj v článku Karolyiho spomínaný policajt hovorí, že ho s vyšetrovateľom nespája žiadny bližší vzťah: "Vnímal som ho ako jedného z mnohých policajtov pôsobiacich v policajnom zbore."

 

V rámci trestného konania žiada expríslušník ÚBOK aj náhradu škody vyše 33-tisíc eur. Ak by bol novinár uznaný vinným, súd by rozhodoval aj o tom, či má zaplatiť túto sumu. 

 

Dušan Karolyi pracoval v Trende do augusta 2014. Predtým pôsobil v investigatívnej relácii televízii Markíza Paľba. V tomto roku získal Novinársku cenu verejnosti za sériu článkov v Trende o učiteľovi Ottovi Žarnayovi, ktorý dostal výpoveď, keď upozornil na šafárenie s peniazmi v škole, kde učil. V súčasnosti je Karolyi šéfredaktorom nového košického večerníka košice:dnes, ktorý začne vychádzať v polovici septembra, dodáva sa v článku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies