Red Bull sa neobáva zavedenia sankčných dovozných ciel v USA

NETKY.SK • 9 Apríl 2017, 17:49 • 2 min
Red Bull sa neobáva zavedenia sankčných dovozných ciel v USA

VIEDEŇ/FUSCHL - Šéf rakúskeho koncernu Red Bull Dietrich Mateschitz je v súvislosti s hroziacimi dovoznými clami v USA pokojný.

slovakia

left justify in out

"V krátko- až strednodobom horizonte môžeme presunúť výrobu do USA," povedal v rozhovore pre rakúsky denník Kleine Zeitung.

 

"Dôležité je to, aby sa nestalo nič, čo by nás mohlo prekvapiť. Preto každý mesiac prechádzame všetky scenáre."

 

Red Bull by výrazne pocítil dovozné clá. Energetické nápoje zo Salzburgu patria k najväčším vývozným artiklom do USA. Red Bull je najväčším jednotlivým vývozcom, po ňom nasleduje BMW Steyr a výrobca zbraní Glock. Mateschitz je polovičným vlastníkom spoločnosti a najbohatším Rakúšanom. Časopis Forbes jeho majetok odhadol na 13,4 miliardy USD (12,61 miliardy eur).

 

Mateschitz považuje americké sankčné clá za nepravdepodobné. "Nemyslím si, že k tomu príde. A ak predsa, vyrábame aj vo Švajčiarsku, ktoré je mimo EÚ." Red Bull má aj ďalšie možnosti, ako zvládnuť prípadné clá: "Môžeme zaplatiť aj 20 %, zrušiť dividendy a menej investovať," dodal.

 

Americký prezident Donald Trump opakovane kritizoval praktiky domácich aj zahraničných koncernov, ktoré vyrábajú mimo USA, no svoje produkty tam predávajú. Plánovaná daňová reforma, ktorá má podporiť americké hospodárstvo, môže obsahovať aj 20-percentnú daň z príjmu.

 

(1 EUR = 1,0630 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona