Recyklovaná vesmírna loď Dragon priviezla zásoby na ISS

NETKY.SK • 17 December 2017, 19:06 • 2 min
Recyklovaná vesmírna loď Dragon priviezla zásoby na ISS

MYS CANAVERAL - Recyklovaná bezpilotná nákladná vesmírna loď Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX dorazila v nedeľu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

slovakia

left justify in out

Astronauti z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) použili na jej zachytenie robotické rameno stanice. Rovnaká loď doviezla zásoby na ISS aj v roku 2015 a je pritom druhá, ktorá sa vrátila na vesmírnu stanicu. "Je skvelé vidieť Dragon opäť na ISS," skonštatovali z riadiaceho strediska.

Loď odštartovala v piatok z Mysu Canaveral na Floride s pomocou už použitej rakety Falcon. SpaceX v snahe čo najviac znížiť náklady na lety do vesmíru po prvý raz použili recyklovanú raketu spolu s recyklovanou kapsulou.

Dragon na ISS priviezol takmer 2,3 tony zásob, medzi nimi i laboratórne myši a semená jačmeňa. Druhé menované sú určené na experiment výrobcu piva, ktorý chce zistiť, ako semená vyklíčia v beztiažovom stave. Špeciálnym darčekom pre astronautov by mala byť kópia najnovšej snímky z vesmírnej ságy Star Wars s podtitulom Poslední Jediovia, ktorú im NASA plánuje poslať elektronicky.

Na ISS je aktuálne trojčlenná posádka v zložení Rus Alexander Misurkin a Američania Joe Acaba a Mark Vande Hei. Už v utorok by sa však k nim mali pridať Rus Anton Škaplerov, Japonec Norišige Kanai a Američan Scott Tingle, ktorí dnes v kozmickej lodi Sojuz vyštartovali z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Dragon by mal na vesmírnej stanici zotrvať do polovice januára.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona