Recidivistovi „Širovi“ zmiernili trest za lúpež

NETKY.SK • 25 Október 2016, 17:33 • 2 min
Recidivistovi „Širovi“ zmiernili trest za lúpež

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes zmiernil trest za zločin lúpeže pre 57-ročného Jána Oláha z Detvy z dvadsať na osem rokov.

slovakia

left justify in out

Oláh, ktorý je v Detve známy ako Širo, olúpil o peniaze a doklady 53-ročného Milana a spôsobil mu zranenia hlavy s dobou liečenia viac ako mesiac. Oláh pri odchode z pojednávacej siene na adresu senátu miesto poďakovania za zmiernenie trestu povedal, aby im to boh odpustil.


V minulosti už 16-krát súdne trestaný recidivista totiž tvrdil, že poškodeného Milana nepozná a nikdy ho nenapadol, ani mu neublížil a neolúpil ho. Prvostupňový i odvolací súd však vychádzali z výpovedí poškodeného a viacerých svedkov a ďalších dôkazov. Prvostupňový súd Oláhovi uložil vysoký trest podľa zásady trikrát a dosť, pretože recidivista prvé lúpeže spáchal ešte ako mladistvý.


Odvolací senát však posudzoval konanie Oláha len ako dospelého, pretože odsúdenia za skutky spáchané v mladistvom veku už boli zahladené. A v tom prípade mu mohol uložiť trest podľa sadzby za lúpež od troch do osem rokov odňatia slobody. Vzhľadom na doterajšiu kriminálnu minulosť Oláha a podľa znalcov i nepriaznivú prognózu nápravy mu vymeral trest na hornej hranici s tým, že nejde o prevýchovu, ale skôr o izoláciu recidivistu. Predseda senátu poukázal na to, že Oláh má na svedomí rôzne násilné trestné činy ako ruvačka, znásilnenie, nebezpečné vyhrážanie, ale aj krádeže a neplatenie výživného. V súčasnosti sa mu končí jeden výkon trestu a už nastúpi ďalšie. Až po ich vykonaní v roku 2019 bude môcť Oláh začať vykonávať najnovší osemročný trest odňatia slobody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies