Recep Tayyip Erdogan vymenoval za ministra financií svojho zaťa

NETKY.SK • 10 Júl 2018, 06:10 • 2 min
Recep Tayyip Erdogan vymenoval za ministra financií svojho zaťa

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vymenoval za nového ministra financií svojho zaťa Berata Albayraka.

slovakia

left justify in out

Politik mal od roku 2015 na starosti rezort energetiky.

 

Erdogan v pondelok v parlamente zložil prezidentský sľub a stal sa tak prvým prezidentom Turecka vládnucim v novom politickom systéme, ktorý mu dáva rozšírené právomoci.

V rámci nového systému v Turecku zanikla funkcia premiéra. Prezident zostavuje vládu, menuje ministrov, viceprezidentov a vysokopostavených byrokratov, vydáva dekréty, pripravuje rozpočet a rozhoduje o bezpečnostnej politike. Okrem toho, že Erdogan povedie výkonnú moc v Turecku, bude môcť tiež viesť svoju stranu v parlamente. Podľa kritikov tieto opatrenia vedú k vláde jedného muža. "Dnes sa úspešne ukončila jedna z najdôležitejších demokratických premien našej krajiny v celej jej histórii," vyhlásil v pondelok Erdogan.

 

Mevlüt Čavušoglu zostane tureckým ministrom zahraničných vecí a Süleyman Soylu ministrom vnútra. Zreorganizovaný kabinet bude mať menší počet ministrov - 16.

 

Okrem 16 ministrov bude mať kabinet jedného viceprezidenta, Fuata Oktaya. Dosiaľ bol poradcom premiéra, ktorého úrad je už zrušený.

 

Do kabinetu boli vymenované aj dve ženy. Ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny sa stáva Zehra Zümrüt Selčuková. Bola ankarskou zástupkyňou v Asociácii žien a demokracie (KADEM), prepojenej s Erdoganovou dcérou Sümeyye. Ministerkou obchodu sa stáva Ruhsar Pekcanová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies