Rebeli na Filipínach zaútočili na dedinu: Podľa armády chcú odpútať pozornosť

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 06:38 • 2 min
Rebeli na Filipínach zaútočili na dedinu: Podľa armády chcú odpútať pozornosť

KIDAPAWAN - Moslimskí rebeli zaútočili na dedinu na juhu Filipín a pri prestrelke s vládnymi vojakmi sa ukryli v škole.

slovakia

left justify in out

Podľa tamojších úradov môže ísť o pokus narušiť masívnu ofenzívu armády na okupované mesto Marawi.

Šéf inšpektor Realan Mamon povedal v telefonickom rozhovore pre agentúru Associated Press, že ozbrojenci zo skupiny Bangsamorskí islamskí bojovníci za slobodu (BIFF) na svitaní zaútočili na dedinu Malagakit v provincii Cotabato a dostali sa do prestrelky s vládnymi silami. Obyvateľom sa podarilo ujsť do bezpečia. "Mám správy, že útočníci obsadili základnú školu, no nie je isté, či sú tam uväznení nejakí ľudia alebo majú rukojemníkov," uviedol Mamon, ktorý je šéfom polície v meste Pigkawayan. Škola v Malagakit bola v čase útoku zatvorená.

Podľa hovorcu armády Restituta Padillu môže ísť o pokus narušiť ofenzívu proti skupine militantov napojenej na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS), ktorá okupuje mesto Marawi. Oddanosť IS podľa neho prisahali aj niektorí velitelia Bangsamorských islamských bojovníkov za slobodu. "Ak je to pokus o odpútanie pozornosti, nebol by prvý zo strany týchto ozbrojencov BIFF. Pokúsili sa zaútočiť už niekoľkokrát, no všetky ich pokusy sme zmarili," skonštatoval Padilla.

Boje o Marawi sa začali 23. mája po tom, ako pokus vládnych síl o zadržanie oblastného vodcu IS vyvolal obsadenie tohto mesta islamistami. Filipínsky prezident Rodrigo Duterte v tejto súvislosti vyhlásil stanné právo na ostrove Mindanao. Pri doterajšom násilí zahynulo minimálne 258 militantov, 65 vojakov a 26 civilistov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies