Reálne mzdy na Slovensku majú rásť, pomôže im nulová inflácia

NETKY.SK • 14 Január 2016, 14:24 • 2 min
Reálne mzdy na Slovensku majú rásť, pomôže im nulová inflácia

BRATISLAVA - V roku 2016 bude na Slovensku pokračovať nulová alebo len mierna inflácia do výšky 0,5 %, čo bude mať pozitívny vplyv na reálne mzdy. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV analytik J&T banky Stanislav Pánis.

slovakia

left justify in out

„Očakávame, že reálne mzdy na Slovensku budú rásť slušným tempom 2,5 - 3 %,“ uviedol. Ceny držia nízko predovšetkým zlacňujúce sa energie. Tie vychádzajú z poklesu cien ropy. Napríklad Brent sa drží tesne nad úrovňou 30 USD za barel. „Na trhu s ropou je previs ponuky nad dopytom, preto klesajú ceny. Dôvodom je aj ťaženie Saudskej Arábie a ďalších krajín kartelu OPEC proti relatívne lacným bridlicovým ťažiarom v USA. Je to súboj, v ktorom bude mať navrch Saudská Arábia. V USA môže dôjsť k bankrotom firiem a k obmedzovaniu investícii,“ zdôraznil Pánis.

 

Nízke ceny ropy sú podľa Pánisa obrovským impulzom pre ekonomiku eurozóny spolu so slabým eurom a uvoľnenou politikou Európskej centrálnej banky. Tento vývoj pomáha predovšetkým domácemu dopytu. „Povzbudzuje to spotrebiteľov, ktorí môžu vydávať peniaze na iné účely, keďže ceny energií sú extrémne nízke,“ dodal analytik.

 

Euro ostane v tomto roku pod tlakom a jeho súčasný kurz k doláru môže klesať. „Americká centrálna banka FED v decembri zvýšila úrokové sadzby po takmer dekáde. Americký dolár bude preto naďalej posilňovať na devízových trhoch a útok na paritu voči euru je reálny,“ upozornil Pánis.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies