Realitná maklérka sa musí ospravedlniť Rómke, lebo jej nechcela prenajať byt

NETKY.SK • 14 August 2015, 12:32 • 2 min
Realitná maklérka sa musí ospravedlniť Rómke, lebo jej nechcela prenajať byt

LITOMĚŘICE - Česká realitná maklérka Eliška Nosková sa má ospravedlniť za diskrimináciu Rómke, ktorá v spolupráci s kanceláriou ombudsmana predstierala záujem o prenajatie bytu.

slovakia

left justify in out

Maklérka ju odmietla preto, že si majiteľ bytu neželal prenajímať svoju nehnuteľnosť Rómom. O ospravedlnení dnes rozhodol okresný súd v meste Litoměřice. Informáciu priniesol Český rozhlas (ČRo).

 

Súd uznal dôkazy o diskriminácii, medzi ktorými bol aj záznam telefonátu, v ktorom maklérka odovzdala slovo kolegovi, ktorý potom rómsku figurantka Elišku Balogovú s ospravedlnením odmietol. Odôvodnil to tým, že majiteľ bytu mal v minulosti zlé skúsenosti s Rómami a v byte si ich neželá.

 

Za to sa musí Eliška Nosková ako majiteľka realitnej kancelárie ospravedlniť. Súd jej uložil presný text ospravedlnenia. Lenka Balogová požadovala tiež 100.000 korún ako odškodné. To však súd zamietol. Išlo totiž o tzv. situačný testing priamo objednaný kanceláriou ombudsmana.

 

Balogová v neziskovej organizácii testovala, či makléri v pracovnom čase neporušujú antidiskriminačný zákon, a preto bola podľa súdu na situáciu pripravená a nevznikla jej žiadna ujma.

 

Maklérka Nosková požadovala stiahnutie žaloby a úhradu nákladov na súdne konanie. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, uviedol na svojej internetovej stránke ČRo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies