Real Madrid bojoval až do konca, získal Európsky superpohár

NETKY.SK • 10 August 2016, 10:53 • 2 min
Real Madrid bojoval až do konca, získal Európsky superpohár

TRONDHEIM - Víťazom 41. ročníka Európskeho superpohára vo futbale sa stali hráči Realu Madrid, ktorí v utorňajšom dueli na štadióne Lerkendal v nórskom Trondheime zvíťazili nad iným španielskym tímom FC Sevilla 3:2 po predĺžení. Úradujúci víťaz Ligy majstrov nadviazal na triumfy v tejto súťaži z rokov 2002 a 2014.

slovakia

left justify in out

Skóre duelu otvoril v 21. min mladík v drese "bieleho baletu" Marco Asensio. Na priebežných 1:1 vyrovnal v 41. min Franco Vázquez. V 72. min zaznamenal druhý presný zásah Sevillčanov z pokutového kopu Jevgen Konopľanka. Madridskí "Los Blancos" si v nadstavenom čase vynútili predĺženie: Lucas Vázquez posadil loptu na hlavu Sergia Ramosa a ten sa nemýlil. O rozhodujúci moment duelu sa v 119. min postaral pravý obranca Realu Dani Carvajal. Bolo to v čase, keď už Sevilla hrala bez vylúčeného obrancu Timothéeho Kolodziejczaka.


"Musíme zablahoželať Seville k skvelému výkonu. Niekedy sa stane, že si dobre počínajú oba tímy, v Trondheime sme mohli vidieť jeden z takýchto prípadov. Nakoniec sme zvíťazili, ale treba uznať, že Sevilla bola veľmi dobrá," vyhlásil podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) tréner víťazného mužstva Zinedine Zidane. Podľa 44-ročného rodáka z Marseille spočíval rozdiel medzi oboma stranami v postave Sergia Ramosa. Kapitán Realu opäť ukázal, že sa z neho stal špecialista na dôležité okamihy. V tretej minúte nadstavenia druhého polčasu si skvele nabehol na center Lucasa Vázqueza a gólom na 2:2 si vynútil predĺženie. Rovnakým spôsobom zachránil Real Madrid vo finále Ligy majstrov v roku 2014. Skóroval aj v tohtoročnom rozhodujúcom dueli európskeho pohára číslo jeden či vo finále MS klubov v roku 2014. "Sergio je náš kapitán, dôležitý hráč tímu, ktorý je vždy pri tom, keď sa nám podarí získať nejakú trofej. V poslednej akcii riadneho hracieho času bol presne tam, kde potreboval byť. Hráčovi ako Sergio nemusím dávať žiadne zvláštne pokyny, je to rozdielový hráč," doplnil Zidane, ktorý v drese Realu vyhral ES v roku 2002. Tomu oproti májovému finále LM v Miláne chýbalo z vtedajšej základnej zostavy až kvinteto hráčov (Keylor Navas, Pepe, Toni Kroos, Gareth Bale a Cristiano Ronaldo), pričom Luka Modrič s Karimom Benzemom prišli na ihrisko až po hodine hry. "Nemohli sme počítať so štyrmi-piatimi dôležitými hráčmi, ale máme dobré mužstvo. Síce mladé, ale už dostatočne skúsené. Najdôležitejší zo všetkého je kolektív a tak to vždy ostane," skonštatoval ´Zizou´.


"Je to niečo neuveriteľné. Zvíťazili sme vďaka kolektívnemu úsiliu, snívali sme o triumfe a verili do poslednej chvíle. Napokon sme boli za našu snahu odmenení. Zápas mal niekoľko rozdielnych fáz, v niektorých veciach ešte budeme musieť pridať, aby sme do dlhej sezóny vstúpili v dobrej forme. Pri mojom góle som mal aj šťastie, že som sa v správnom čase ocitol tam, kde som mal byť. Dnes nám chýbali viaceré opory a hrali sme s mladým mužstvom, ktoré ukázalo, že na to má. Náš triumf je zaslúžený," vyhlásil pre web UEFA.com 30-ročný Ramos, pred príchodom do Realu v roku 2005 hráč FC Sevilla.


"Momentálne som najšťastnejším človekom na svete. Dres Realu Madrid znamená, že každý z nás bojuje až do konca. Musím pogratulovať všetkým spoluhráčom. Teším sa, že sme zvíťazili, súper hral naozaj dobrý futbal," cituje web madridského klubu slová brazílskeho defenzívneho záložníka Casemira.


Hneď vo svojom súťažnom debute za "biely balet" upútal 20-ročný mladík Marco Asensio. Najmä v úvodných fázach zápasu sršal aktivitou, v 21. min prekrásnou strelou ľavačkou otvoril skóre duelu. "Som veľmi šťastný, aj keď sme miestami dosť trpeli. V koncovke duelu sme však boli lepší a lepší a Dani Carvajal nakoniec strelil neuveriteľný gól. Som rád, že sme vyhrali superpohár a ja som k tomu prispel gólom, mojím prvým za Real Madrid. Ukázali sme, že ak sa nikdy nevzdávate, môžete zvíťaziť," skonštatoval rodený Mallorčan, ktorý v uplynulej sezóne hosťoval v Espanyole Barcelona.


"Real Madrid je známy tým, že sa nikdy nevzdáva. Strelili sme gól v 93. min aj minútu pred koncom predĺženia, a preto sme sa napokon stali víťazmi. Futbal vždy ponúka aj druhú šancu, som rád, že som ju po zranení v milánskom finále LM dostal. Na konci stretnutia som mal stále dostatok síl, preto som sa rozhodol, že s loptou skúsim zašprintovať rovno k bránke. Našťastie to vyšlo, je to úžasný pocit streliť gól, ktorý vášmu mužstvu zaistí trofej," skonštatoval pre oficiálnu stránku Realu Madrid Dani Carvajal.


Neúspešnú premiéru na lavičke Andalúzanov absolvoval argentínsky kouč Jorge Sampaoli. Na hre Sevillčanov však už boli badateľné niektoré herné prvky, ktoré do mužstva zaviedol niekdajší kouč reprezentácie Čile. "Na môj tím som veľmi hrdý. Ukázal odvahu a proti najlepšiemu tímu Európy hral dobre. V úvodnej dvadsaťminútovke nás Real doslova zlisoval, ale neskôr už naša hra vyzerala lepšie. Mali sme loptu pod kontrolou viac ako protivník, vďaka čomu sme mali kontrolu nad priebehom duelu," povedal 56-ročný odborník. Jedným z najaktívnejších hráčov "rojiblancos" bol ofenzívny stredopoliar Vitolo. Dvadsaťšesťročný rodák z Kanárskych ostrovov zažil v priebehu troch rokov nielen tri triumfy v EL, ale aj tri neúspešné duely o Európsky superpohár. "V takýchto stretnutiach rozhodujú drobné detaily. Mohli sme vyhrať, ale opäť sa nám pritrafilo to, čo v predošlých dvoch rokoch," vyhlásil trojnásobný španielsky reprezentant.


"Myslím si, že sme mali trochu smoly. Podľa môjho názoru sme boli lepší. Sevilla hrala veľký zápas, ale nakoniec sme to nedotiahli do úspešného konca. Musíme sa však z toho dostať, ešte nás čaká jedno finále proti FC Barcelona (Španielsky superpohár, pozn.)," povedal pre oficiálnu stránku svojho zamestnávateľa gólman Sevilly Sergio Rico.


Šiestykrát v histórii sa stalo, že v boji o tento cenný primát nastúpili mužstvá z jednej krajiny: predtým v roku 1990 uspel tím AC Miláno v konfrontácii so Sampdoriou Janov, v roku 1993 opäť v "čisto" talianskom meraní síl zvíťazil AC Parma nad AC Miláno, pred desiatimi rokmi FC Sevilla uspel proti FC Barcelona, v rokoch 2014 a 2015 nestačila spomenutá Sevilla na Real Madrid, resp. "Barcu".


Trondheimský štadión bol piatym dejiskom v histórii súbojov o Európsky superpohár od roku 1998, keď sa duely tejto súťaže začali hrať na neutrálnej pôde. Do roku 2012 patrilo výsostné postavenie Štadiónu Louisa II. v Monaku, v roku 2013 duel hostila pražská Eden Arena, o rok neskôr Cardiff City Stadium vo waleskom Cardiffe a minulý rok sa hralo na Štadióne Borisa Paichadzeho v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi. Pre zaujímavosť, v roku 2017 zápas o Európsky superpohár privíta Arena Filipa II. Macedónskeho v Skopje.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies