Real Madrid aj FC Barcelona musia vrátiť peniaze do štátnej kasy Španielska, rozhodla o tom EÚ

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 21:32 • 2 min
Real Madrid aj FC Barcelona musia vrátiť peniaze do štátnej kasy Španielska, rozhodla o tom EÚ

BRUSEL - Real Madrid, FC Barcelona aj ďalšie dva španielske kluby Osasuna Pamplona a Athletic Bilbao musia vrátiť peniaze zo štátnej pomoci, ktorú najvyšší súd Európskej únie označil za nelegálnu. Európsky súdny dvor zrušil predchádzajúce právne rozhodnutie nižšieho súdu EÚ, ktorý pred dvoma rokmi uznal zákonnosť daňového režimu klubov.

slovakia

left justify in out

Toto sa nemalo stať 
V roku 2019 luxemburský Všeobecný súd zrušil rozhodnutie Európskej komisie z roku 2016, ktoré klubom ukladalo povinnosť vrátiť daňové náhrady vo výške niekoľko miliónov eur. Európski sudcovia v tom čase zistili, že španielska vláda niekoľkým profesionálnym futbalovým klubom poskytla nespravodlivú výhodu oproti iným tímom, čo bolo v rozpore s pravidlami EÚ o štátnej pomoci.

 

img

 

Výhoda oproti ostatným 
Európska komisia najnovšie uviedla, že štyri spomenuté španielske kluby viac ako 20 rokov platili o 5 % nižšiu daň zo zisku ako ich súperi, a to bez objektívneho zdôvodnenia. Rovnako EK informovala, že vymáhané peniaze budú obmedzené na 5 miliónov eur na klub, ale presnú sumu by mali stanoviť príslušné španielske orgány.

 

Polícia na Camp Nou už bola 

Táto situácia môže mať výrazne negatívny dopad na FC Barcelona, ktorý sa topí v dlhoch a katalánska polícia nedávno vykonala raziu v klubových priestoroch na Camp Nou. Bývalý prezident FC Barcelona Josep Maria Bartomeu sa dokonca na pár hodín ocitol vo väzbe a momentálne čelí vyšetrovaniu za chyby v administratíve počas jeho funkčného obdobia.

 

VIDEO Polícia v sídle FC Barcelona! Zo zatknutých je už známe jedno meno, Messi dal policajtovi autogram

 

Dlh katalánskeho veľkoklubu sa údajne vyšplhal na 1,1 miliardy eur a tímu sa momentálne veľmi nedarí ani v športovej oblasti s výnimkou domácej pohárovej súťaže Copa del Rey. Tam sa zverenci Ronalda Koemana aktuálne prebojovali už do finále.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies