AKTUALIZOVANÉ: Donald Trump: Nikto počas útoku Iránu nezomrel a vznikli len škody na majetku v rámci základne

NETKY.SK • 8 Január 2020, 13:14 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Donald Trump: Nikto počas útoku Iránu nezomrel a vznikli len škody na majetku v rámci základne

Svet sa dnes ráno prebudil do hrozivého rána. Irán nakoniec podnikol svoju odvetu za útok na generála Solejmáního tým, že vypustil desiatky balistických rakiet na dve americké základne v Iraku. Svet na túto udalosť reagoval vo viacerých rovinách.

slovakia

left justify in out

 

 

NATO a USA
Pre vojenskú organizáciu, ktorá sa stará o zachovanie bezpečnostného prostredia na celej severnej pologuli, to bola rana pod pás. Od skorých ranných hodín je preto jeho velenie v Iraku v neustálom kontakte s americkými orgánmi vo Washingtone. Americké veľvyslanectvo v Jordánsku dokonca požiadalo vládny personál USA, aby nevychádzal z domu, pretože bezpečnosť amerických občanov v oblasti nie je zaručená. Rovnako to platí aj pre občanov USA, ktorí sa v oblasti zdržiavajú.  

 

img

 

Prezident Trump sa na svojom twitterovom účte vyjadril so slovami, že "je všetko v poriadku! Rakety vypustené z Iránu na dve americké vojenské základne v Iraku spôsobili len materiálne škody. Máme zďaleka najmocnejšiu a najlepšie vybavenú armádu na všetkých amerických základniach. Ráno urobím vyhlásenie".

 

 

Izrael
Izraelský premiér vyslovil pre Irán jednoznačné varovanie, aby na jeho krajinu neútočil. Ten je už od svojho počiatku úzko prepojený práve s USA, vďaka ktorému po 2. svetovej vojne v máji 1948 aj vznikol. Sám Netanjahu hovoril aj s ostatnými susednými štátmi Izraela, kde vyjadril svoju maximálnu podporu USA v súvislosti so zabitím generála Solejmáního. Predseda vlády ho dokonca označil za "hlavného teroristu v Iráne", pretože bol zodpovedný za smrť nespočetne veľa ľudí, podporoval destabilizáciu v iných krajinách, a podľa jeho slov plánoval aj oveľa horšie veci.

 

img

 

"Prezidentovi Trumpovi by sa malo za tento čin blahoželať, pretože konal pohotovo a rozhodne. Solejmání bol vodca masakry, ktorá sa neodohrával len v Iráne, ale aj v okolitých štátoch. To, čo tu dnes takto otvorene prehlasujem, si myslia aj mnohí iní lídri na Blízkom východe", dodal na záver vo svojej reči Netanjahu.

 

img

 

Európska únia  
Predsedníčka Európskej komisie Uršula von der Leyenová v dnešných hodinách uviedla, že používanie zbraní "musí nateraz ihneď prestať" z dôvodu, aby sa znížilo napätie a "poskytol sa priestor na dialóg" o situácii na Blízkom východe.

 

img

 

Počas tlačovej konferencie s vysokým predstaviteľom únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borellom sa vyjadrila, že "súčasná kríza sa netýka len regiónu Blízkeho východu, ale nás všetkých. Používanie konvenčných zbraní sa musí nateraz zastaviť. Je potrebné dať priestor na rozhovory, aby sa napätie medzi krajinami už nezvyšovalo."

 

img

 

Borell označil nedávny vývoj v Iráne a Iraku za veľmi znepokojujúci a varoval, že stupňovanie násilia môže ohroziť aj prácu "koalície proti Daesh", čo je len iný názov pre ISIS. Zdôraznil aj záväzok EÚ voči iránskemu jadrovému programu a to tak, že pozval ministra zahraničia Mohameda Javada Zarifu do Bruselu, aby sa diskutovalo o prebiehajúcej situácii.

 

img

 

Irán
Vedúci štábu iránskych ozbrojených síl generál Mohamed Baqeri je zase presvedčený, že ak sa USA pokúsia o odvetu, reakcia Teheránu bude ešte silnejšia a drvivejšia. Po tejto informácii sa všetci začali obávať toho najhoršieho – použije Irán v boji proti USA svoj jadrový materiál?

 

img

 

Baqueri ešte silu Iránu umocnil v tom, že pri dnešnom rannom útoku išlo podľa jeho vyjadrenia "len o malú ukážku potenciálu iránskej sily."

 

 

Miestne Fars News dokonca uviedli na internet video iránskeho lídra Ayatollaha Seyyeda Aliho Khameneiho pred veľkým davom ľudí, ktorý hovorí o tom, že USA síce môžu Iránu ublížiť, avšak popália sa mnohonásobne viac. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies