Reakcie Rakúského prezidenta, ministra vnútra a kancelára na verdikt o voľbách

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 15:22 • 2 min
Reakcie Rakúského prezidenta, ministra vnútra a kancelára na verdikt o voľbách

VIEDEŇ - Výsledky opakovaných prezidentských volieb v Rakúsku budú oznámené až po sčítaní všetkých hlasov. V reakcii na dnešný verdikt ústavného súdu (VfGH), ktorý kvôli nezrovnalostiam pri zratúvaní hlasov odovzdaných poštou nariadil opakovanie druhého kola volieb, to oznámil minister vnútra Wolfgang Sobotka z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

slovakia

left justify in out

Z tohto dôvodu sa tentoraz nebudú zverejňovať predbežné výsledky ani tzv. exit polly, teda prieskumy medzi voličmi po odovzdaní hlasu. Ako sa bude postupovať pri ďalších voľbách, sa rozhodne neskôr.

 

Sobotka ďalej informoval, že v spolupráci s ministrom vnútra a straníckym kolegom Sebastianom Kurzom požiada o vyslanie pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do tých volebných obvodov, kde došlo k nezrovnalostiam. Zatiaľ sa nechcel vyjadriť k otázke, či po náleze VfGH vyvodí voči zodpovedným osobám dôsledky.

 

O termíne opakovaného druhého kola volieb hlavy štátu - uvažuje sa o septembri alebo októbri - rozhodne rakúska vláda na budúci týždeň. Následne bude rokovať s poslancami parlamentu.

Sobotka odhaduje, že opakované voľby vyjdú na približne desať miliónov eur.

 

X X X

 

Rakúsky sociálnodemokratický kancelár Christian Kern vo svojom vyhlásení po oznámení rozhodnutia ústavného súdu uviedol, že verdikt treba vziať na vedomie. "Chcem zdôrazniť, že toto rozhodnutie by nemalo byť dôvodom na emócie a obviňovanie," konštatoval. Vyjadril nádej, že voľby sa zorganizujú rýchlo a volebná kampaň bude krátka. Kancelár vyzval občanov Rakúska, aby využili svoje volebné právo, "aj keď môže prevážiť volebná únava".

 

X X X

 

Rakúsky prezident Heinz Fischer nemá s rozhodnutím ústavného súdu problém. Dnes bol "veľmi dôležitý deň, pretože rakúska demokracia obstála v skúške", uviedla hlava štátu vo vyhlásení pre médiá. Volebné právo sa však podľa neho musí "modernizovať". Prezident si nemyslí, že dôvera obyvateľov v inštitút volieb je po dnešku otrasená: "Dúfam, že obyvatelia si povedia - pobabralo sa to, ale zároveň sa to dokonale napravilo."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies