Reakcie osobností na debakel našich hokejistov s Američanmi

NETKY.SK • 13 Február 2014, 16:35 • 2 min
Reakcie osobností na debakel našich hokejistov s Američanmi

SOČI - Reakcie slovenských športových osobností po štvrtkovom zápase Slovensko - USA (1:7) v základnej A-skupine hokejového turnaja mužov na ZOH v Soči:

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ján Filc (bývalý tréner hokejistov SR, majstrov sveta z MS 2002 v Göteborgu a vicemajstrov sveta z MS 2000 v Petrohrade): 

"Ťažko sa mi vyjadruje k tomuto stretnutiu, pretože všetci sme určite čakali vyrovnanejší priebeh. Nemali by sme robiť z nášho prvého vystúpenia na ZOH nejaké predčasné závery, ale skôr sa z neho poučiť smerom k ďalším duelom. V súboji s Američanmi sme robili veľké chyby predovšetkým v defenzíve. Počas celého zápasu sme nedokázali eliminovať rýchlosť súpera v pohybe i jeho kombinačnú rýchlosť. V tom bol najväčší rozdiel medzi oboma mužstvami. Najokatejšie to bolo vidieť v druhej tretine, ktorá sa skončila so skóre 1:6. V ďalšom priebehu turnaja sa musíme zamerať na obranu, v ktorej sme tentoraz urobili veľa chýb. Tréneri a hráči si musia tieto nedostatky medzi sebou rozobrať a zistiť, prečo sme súperovi dopriali taký veľký priestor na manévrovanie najmä v priestore našej bránky. Tam sme sa dopustili veľkých chýb. Američania boli v súbojoch agresívnejší, viac a lepšie korčuľovali i kombinovali. Je to však prvé naše vystúpenie na turnaji, nemali by sme nad chlapcami lámať palicu. Vstup sa nám nevydaril, to si musíme povedať na rovinu."


Július Šupler (bývalý tréner hokejistov SR): 
"Vstup do turnaja nám nevyšiel podľa našich predstáv. To sa v športe stáva. Nezačali sme dobre. Mali by sme sa poučiť z tých chýb, ktoré sme v tomto zápase robili predovšetkým v obrane. Podľa mňa sme sa mali viac zamerať na dôslednú defenzívu, ktorá je základom úspechu. Ak by sme mali zabezpečenú obranu, potom by sme mohli pomýšľať aj na úspech s korčuliarsky vyspelými Američanmi. Súper bol rýchlejší v pohybe i v práci s pukom. Američania lepšie kombinovali ako my. Dosť sme v obrane kopili chyby, Američania mnohokrát v tomto súboji išli do prečíslenia, ktoré dokázali zužitkovať. Hrali veľmi bojovne, agresívne a predovšetkým efektívne. Taký náskok, aký si oni vypracovali v druhej tretine, sa už ťažko doháňa aj takým skúseným hráčom, akí hrali v našich dresoch. Pre hráčov je lepšie, keď dlhšie v zápase držia so súperom krok. Tentoraz nám to nevyšlo. Škoda tých veľkých a zbytočných chýb v obrane, bolo ich veľa. Američania sa veľmi často agresívne tlačili do priestoru našej bránky, čo sme na moje prekvapenie nedokázali účinne eliminovať. Turnaj je však iba na začiatku, treba nájsť taktiku, ktorá by v ďalších zápasoch slávila úspech."


Vincent Lukáč (bývalý československý reprezentant, majster sveta z MS 1977 a 1985, bývalý asistent trénera hokejistov SR): 
"Na ZOH hrajú najlepší hokejisti sveta. Každé mužstvo príde v najsilnejšom zložení. Bolo to vidieť aj teraz počas súboja Slovákov s Američanmi. Prvý duel na takomto turnaji býva tiež dosť nervózny. Hráči si uvedomujú, že vstup do turnaja je dôležitý. Američanom sa stretnutie s nami mimoriadne vydarilo. Podľa mňa však výsledok 1:7 je pre naše mužstvo veľmi krutý. Nehrali sme až tak zle, aby sme museli prehrať o šesť gólov. Samozrejme, budem úprimný, čakal som vyrovnanejší zápas. Ale opäť tvrdím, že Američania neboli lepší o šesť gólov. Určite nie. Majstrovsky však využili náš slabší deň a predovšetkým tie chyby, ktorých sme sa dopustili v obrane. Škoda, že to tak dopadlo, lebo na tento turnaj sme sa všetci veľmi tešili... Verím, že zlý deň sme si už vybrali. Výsledok 1:7 nezodpovedá priebehu hry. To budem tvrdiť stále. Dúfam, že sa z tohto stretnutia smerom k ďalším vystúpeniam, ktoré nás ešte na ZOH v Soči čakajú, všetci poučíme." 


Ján Faith (bývalý hlavný tréner Košíc, majster Československa v sezóne 1987/1988 a majster SR v sezóne 1995/1996): 
"Ja nerád kritizujem druhých trénerov a hodnotím prácu kolegov, pretože kritizovať a hľadať chyby na práci druhých je to najľahšie. To dokáže každý. Na druhej strane najťažšie je vytvoriť niečo, nájsť účinný recept na taký zápas, aký sme my odohrali proti Američanom. Toto stretnutie nám vôbec nevyšlo. Nemôže nám predsa súper dávať dva - tri góly ako na bežiacom páse. Ak sa nemýlim, ´zlepené góly´ sme dostali v priebehu dvoch minút, v 22. a 23. minúte, a potom ešte od 34. po 36 minútu. Stará hokejová zásada predsa je, že na ľade všetci hráči predovšetkým zodpovedne bránia. Až keď mám puk vo svojej moci, keď ho mám pod kontrolou, vtedy idem útočiť. Najskôr musím zodpovedne brániť s piatimi hráčmi alebo aspoň troma... Úspech v hokeji stojí na dobrej defenzíve. Američania nás prečíslovali, ako chceli. Na brankára pohodne chodili vo dvojici, alebo dokonca až v trojici. To predsa nemôže byť! V tomto zápase sme zabudli na defenzívu, čo sa nám veľmi vypomstilo. Američania sa ocitali vo vyložených šanciach, ktoré aj premieňali. Mali by sme sa z toho všetkého poučiť, aby sme v Soči už nezažili ďalšiu podobnú prehru." 


Rastislav Staňa (hokejový reprezentant SR, majster sveta z MS 2002 v Göteborgu a bronzový z MS 2003 v Helsinkách): 
"Vstup do stretnutia sme mali celkom dobrý. Držali sme so súperom krok. Vôbec som na chlapcoch nevidel, že by mali nejaké obavy, respektíve strach pred takým silným súperom, akým je súčasné mužstvo USA. Američania majú v Soči naozaj vysokú kvalitu. Takže z našej strany to bolo ešte dobré a pozitívne. Všetko sa to však zlomilo v druhej tretine. Táto časť zápasu bola z našej strany veľmi zlá. Bolo vidieť, že chlapci nie sú zohratí, viazla im kombinácia, nevedeli založiť rýchly útok, ktorým by súpera prekvapili. Američania boli pri všetkom skôr ako naši hráči. Lepšie korčuľovali, kombinovali. Viac si verili. Boli úspešnejší v osobných súbojoch. Veľké chyby sme robili predovšetkým v obrane. V tomto zápase sme bránili zle. Súperovi sme dopriali dosť voľného priestoru na jeho dôraznú hru. Aj preto sa Američania agresívne tlačili pred našu bránku. Preťažená obrana urobila v tomto zápase veľa chýb, z čoho súper profitoval. Bolo mi ľúto najmä to, že celý zápas sa rozhodol veľmi rýchlo, už v druhej tretine, ktorú sme vysoko prehrali 1:6. To som veru nečakal. Myslel som si, že prvý duel na tomto turnaji bude z našej strany úspešnejší."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona