Reakcie krajín po nadviazaní diplomatických stykov medzi SAE a Izraelom

NETKY.SK • 14 August 2020, 15:27 • 2 min
Reakcie krajín po nadviazaní diplomatických stykov medzi SAE a Izraelom

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu víta "novú éru" izraelsko-arabského spolunažívania po tom, ako vo štvrtok Izrael a Spojené arabské emiráty (SAE) oficiálne informovali o nadviazaní diplomatických stykov. Turci sú však opačného názoru a hrozia prerušením vzťahov s SAE.

slovakia

left justify in out

"Dnes sme odštartovali novú éru medzi Izraelom a arabským svetom. Existuje veľká šanca, že k tomuto mierovému kruhu sa čoskoro pridajú aj ďalšie arabské krajiny," povedal 70-ročný Netanjahu.

 

img

 

Netradičná dohoda pre Izrael
Izrael nadviazal diplomatické vzťahy s krajinou Perzského zálivu vôbec prvý raz, a iba po tretí raz, čo tak spravil s niektorým štátom arabského sveta. Dosiaľ udržiaval diplomatické vzťahy len s Egyptom a Jordánskom.

 

Historické súvislosti 

Obe krajiny nemajú spoločnú hranicu a nikdy proti sebe neviedli žiadny vojnový konflikt. SAE ako väčšina arabského sveta však dlho odmietali diplomatické styky so židovským štátom, odkedy Izrael počas Šesťdňovej vojny v roku 1967 začal okupovať Západný breh Jordánu a Pásmo Gazy. Arabská podpora Palestínčanov však v ostatných rokoch začala slabnúť. Z veľkej časti to bolo taktiež pre spoločné nepriateľstvo arabských krajín a Izraela proti Iránu.

 

 

Podľa USA je to len začiatok  
Americký prezident Donald Trump považuje štvrtkové spečatenie diplomatickej dohody medzi Izraelom a SAE za obrovské víťazstvo. Podľa odborníkov mu navyše môže nahnať cenné plusové body v súvislosti s novembrovými prezidentskými voľbami v USA. "Považujem to za skutočne historický moment. Teraz, keď sa podarilo rozbiť ľady, očakávam, že SAE budú nasledovať aj ďalšie arabské a moslimské krajiny," podotkol Trump.

 

img

 

Jeho prezidentský oponent Joe Biden vyzdvihol, že Izrael zastaví plány na anektovanie veľkej časti okupovaného Západného brehu Jordánu. "SAE a Izrael nasmerovali Blízky východ k pokoju a stabilite," poznamenal Biden.

 

Palestínu kroky SAE prekvapili 
Hovorca prezidenta Mahmúda Abbása uviedol, že diplomatickú dohodu považujú za "zradu" a medzičasom sa rozhodli stiahnuť zo SAE svojho veľvyslanca. Iránske ministerstvo zahraničných vecí prirovnalo dohodu k "dýke", ktorú SAE bodli do chrbta palestínskemu ľudu a všetkým moslimom.

 

img

 

Nemecko sa pridáva k názoru USA

Normalizácia vzťahov medzi oboma krajinami "je významným príspevkom k mieru v tejto oblasti," povedal nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

 

Turci zrejme prerušia s SAE všetky styky 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok uviedol, že Turecko by mohlo prerušiť diplomatické styku so Spojenými arabskými emirátmi (SAE).

 

img

 

"Dal som ministrovi zahraničných vecí príkaz. Povedal som mu, že by sme mohli prerušiť diplomatické styky s Abú Zabí alebo odvolať veľvyslanca," povedal na tlačovej konferencii v Istanbule Erdogan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona