Reakcia bývalého siskára na seba nenechala dlho čakať. Zrušenie Mečiarových amnestií povedie až na Európsky súd pre ľudské práva

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 15:03 • 2 min
Reakcia bývalého siskára na seba nenechala dlho čakať. Zrušenie Mečiarových amnestií povedie až na Európsky súd pre ľudské práva

BRATISLAVA – Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa informoval o tom, že pre zrušenie amnestií sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva. Plánuje využiť všetky právne prostriedky, čo potvrdil aj jeho advokát.

slovakia

left justify in out

Samozrejme, že uplatním všetky právne prostriedky, ktoré sú jedinou správnou odpoveď na právny nihilizmus parlamentu a ôsmich sudcov ústavného súdu. Ostanem na Slovensku, nemám strach ako poniektorí, ktorý odhlasovali ústavné právnické zmeny," napísal Lexa. Bývalý siskár neskrýval prekvapenie z rozhodnutia súdu.

 

"Rozhodnutie ústavného súdu ma v podstate neprekvapilo, zadanie Smeru a vlády splnil," povedal Lexa, ktorý kritikou na vládny Smer nešetril. ​"Vydesený Smer kauzou Bašternák a protikorupčnými pochodmi prakticky za noc zmenil 20-ročný postoj a presadil vo vláde i parlamente novelu ústavy, kde z pôvodne nezrušiteľného sa stalo zrušiteľné," uviedol Lexa pre TA3, ktorý je hlavným podozrivým z únosu Michala Kováča mladšieho. Za zrušenie amnestií hlasovalo 10 sudcov, 8:2.  

 

Radičová sa v relácii na Exprese vyjadrila, že doba Mečiarizmu sa ešte neskočila, určite sa nedá povedať, že môžeme dať za týmto obdobím bodku.Škvrna, ktorá tu zostala po skončení vlády Vladimíra Mečiara, je obrovská. Porušovanie základných pravidiel a princípov demokracie, zastrašovanie, vydieranie, obdobie silnej privatizácie, ktorá položila na kolená celú krajinu.

 

 

Na otázku či sa dá zrušene Mečiarových amnestií považovať za víťazstvo bývalá expremiérka SR reagovala veľmi zdržanlivo. Skôr to považuje za formu ospravedlnenia sa za neúspechy politických reprezentácii, ktoré nedokázali zrušiť tieto amnestie už skôr. Radičová v rozhovore vyzdvihla, malú skupinku ľudí, ktorá nedovolila zamiesť kontroverzné kauzy Mečiara pod koberec, aj napriek vyhrážkam a strachu o vlastný život. Na adresu bývalého siskára Radičová konštatovala, že ešte v 90. rokoch bolo na Lexu podaných 10 trestných obvinení. Z deviatich obvinení ho súd oslobodil, čo dokazuje kam až korupcia siahala.   

 

Rozsiahly 20-tisíc stranový spis v kauze zavlečenia prezidentovho syna a kauze Mercedes budú podľa najnovších informácií posudzovať dvaja bratislavský sudcovia. „Predseda Okresného súdu Bratislava III na základe toho, že predmetný nález Ústavného súdu SR bol zverejnený v Zbierke zákonov SR, vydal opatrenie na pridelenie dvoch trestných vecí, ktoré súviseli so zrušenými amnestiami“, informoval hovorca Krajského súdu Pavol Adamčák. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies