RE vyzvala členské štáty, aby nestíhali tých, čo pomáhajú nelegálnym migrantom

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 13:40 • 2 min
RE vyzvala členské štáty, aby nestíhali tých, čo pomáhajú nelegálnym migrantom

BRUSEL - Rada Európy (RE) dnes vyzvala vlády členských štátov, aby nezneužívali sociálnu a humanitárnu pomoc poskytovanú nelegálnym prisťahovalcom na to, že poskytovatelia sociálnych služieb musia zdieľať osobné údaje prisťahovalcov s imigračným úradom.

slovakia

left justify in out

Nové odporúčanie vydala Európska komisia proti rasizmu a intolerancii (ECRI), jeden z orgánov RE. V odporúčaní sa uvádza, že členské štáty tejto paneurópskej organizácie by mali zakázať úradom sociálnych služieb oznamovať osobné údaje o nelegálnych prisťahovalcoch príslušným imigračným úradom.

 

ECRI sa týmto spôsobom snaží podporovať štáty RE pri riešení naliehavých problémov diskriminácie jednotlivcov - žien, mužov aj detí -, ktorí už nespĺňajú podmienky vnútroštátnych právnych predpisov pre vstup alebo pobyt v inom členskom štáte Rady Európy.

 

"Štáty si musia vytvoriť obranné mechanizmy na rozlišovanie aktivít sociálnych služieb od aktivít zameraných na boj proti prisťahovalectvu a zabezpečenie verejného poriadku," uviedol v tejto súvislosti generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland. Podľa jeho slov všetci migranti vrátane tých, ktorí prišli nelegálne, majú nárok na základné ľudské práva, ktoré musia byť zaručené právne aj v praxi, bez diskriminácie. Dodal, že tieto osoby podliehajú právnemu poriadku príslušného členského štátu, ale aj s týmito ľuďmi "by malo byť zaobchádzané ako s ľudskými bytosťami, bez ohľadu na ich právne postavenie".

 

Podľa Jaglanda môže ísť o prípady, keď sú lekári nútení úradom oznámiť prítomnosť nelegálnych prisťahovalcov. To však nesmie viesť k odopretiu práva na zdravotnú starostlivosť.

Rada Európy upozornila, aby neboli trestne stíhaní sociálni a humanitárni pracovníci vykonávajúci činnosť v prospech nelegálnych prisťahovalcov, pretože by to viedlo k podpore neznášanlivosti a rasizmu.

 

"Je kontraproduktívne z hľadiska dodržiavania ľudských práv - zaviesť trestný čin solidarity," uviedol predseda ECRI Christian Ahlund. ECRI pri svojich odporúčaniach vychádza zo zistení, že nelegálni prisťahovalci v 47 členských štátov Rady Európy čelia rastúcemu tlaku, ktorý im bráni tešiť sa z niektorých práv, na ktoré majú nárok.

 

S odkazom na skutočnosť, že Európsky súd pre ľudské práva nezaručuje ilegálnym migrantom právo vstúpiť a zdržiavať sa v niektorom z európskych štátov, ECRI zdôraznila, že členské štáty RE aj napriek tomu musia rešpektovať ľudské práva všetkých osôb, ktoré sa ocitli v ich jurisdikcii, a to bez ohľadu na ich aktuálne právne postavenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies