RBI neočakáva výrazný príspevok od finančných investorov

NETKY.SK • 18 August 2013, 14:48 • 2 min
RBI neočakáva výrazný príspevok od finančných investorov

VIEDEŇ - Finanční investori sa budú na posilnení kapitálu pravdepodobne podieľať iba malou mierou, tvrdí generálny riaditeľ Raiffeisen Bank International Karl Sevelda

slovakia

left justify in out

V úsilí o posilnenie kapitálu rakúskej Raiffeisen Bank International (RBI) zohrajú finanční investori pravdepodobne iba malú úlohu. Vyhlásil to generálny riaditeľ banky Karl Sevelda, ktorého citoval v sobotu denník Kronen Zeitung. Banka podľa neho zvažuje niekoľko scenárov, ktorými sú navýšenie kapitálu, vstup finančných investorov prostredníctvom malých podielov, alebo zadržanie ziskov, prípadne kombinácia všetkých spomenutých možností. Sevelda dodal, že banka sa chce naďalej zameriavať na región strednej a východnej Európy, úsilie by sa však malo koncentrovať na menší počet krajín, ktorými sú Rusko, Česká republika, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Rakúsko.

Analytici podľa agentúry Reuters odhadujú, že RBI potrebuje na splnenie medzinárodných kapitálových požiadaviek zohnať v strednodobom horizonte zhruba 2 mld. eur. Spoločnosť tiež dlhuje rakúskej vláde a ďalším investorom približne 2,5 mld. eur za kapitál, ktorý jej poskytli po prepuknutí globálnej finančnej krízy. Minulý mesiac Sevelda uviedol, že pre banku by bolo predstaviteľné aj prizvanie partnera, napríklad v podobe štátneho majetkového fondu z oblasti Blízkeho východu. 

Raiffeisen Bank International pôsobí aj na Slovensku. Je majoritným akcionárom Tatra banky s podielom na hlasovacích právach vo výške 73,88 % a pod jej licenciou od roku 2012 prevádzkuje aj banku Raiffeisen Bank, ktorá je právne vedená ako pobočka Tatra banky. Do skupiny Raiffeisen patrí aj Zuno Bank, ktorá komerčnú prevádzku začala v decembri 2010 a je novým modelom direct banky skupiny Raiffeisen pre trhy strednej a východnej Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies