Razzanová v 2. kole ukončila kariéru Zuzany Kučovej

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 07:56 • 2 min
Razzanová v 2. kole ukončila kariéru Zuzany Kučovej

PARÍŽ - Slovenská kvalifikantka Zuzana Kučová prehrala v stredajšom zápase 2. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži (21. mája - 9. júna, dotácia 21,017 milióna eur, antuka) s takisto 30-ročnou domácou držiteľkou voľnej karty Virginie Razzanovou za 138 minút 6:4, 2:6, 0:6. Pri mečbale prehnala forhendovú odpoveď na bekhend popri čiare.

slovakia

left justify in out

Pre Bratislavčanku znamená tento neúspech koniec jej kariéry. Zavŕšenie aktívnej činnosti na medzinárodnej individuálnej scéne potvrdila počas tohto podujatia. 

"Chcem v prvom rade poďakovať Virginii za veľmi krásny rozlúčkový zápas. Bolo to plné emócií a vydala som zo seba, čo sa dalo, ale veľa mi toho už nezostalo. Dnes ani tak nešlo o tenis, ale o vôľu bojovať. Po prvom sete sa mi vyparila energia, už to jednoducho nešlo a súperka zahrala výborne, musím ju pochváliť," povedala Zuzana Kučová v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá a pokračovala: "Pri návrate po roku a pol som si nemohla nahovárať, že tu urobím dieru do sveta. Príliš som za ten rok a pol netrénovala a telo sa nedá oklamať. Všetko mám natiahnuté, od včera som aj nejaká chorá. Čaká ma pritom ešte ťažký týždeň, som ´vyflusnutá´ a mám hrať ligy v Rakúsku, Holandsku aj Nemecku, asi tam zo mňa nebudú mať radosť. Samozrejme, že okolie ma prehovára k pokračovaniu, ale ja som šťastná, že sa to skončilo. Či mi tenis nebude chýbať? Ani nie... Keď letela tá posledná loptička, spadol mi veľký kameň zo srdca a radostne so zablahoželala Virginie k peknému výkonu. " Úplná definitíva príde v novembri takisto na francúzskej pôde v lige tímov. 

Zuzana Kučová na konci kariéry dosiahla svoj životný úspech na vrcholnom fóre a rekapitulačne skonštatovala: "Prekonala som na tomto turnaji samu seba a som rada, že to takto dopadlo. Nabrala som nový rozmer do života. V minulosti som chodila len kurty a nakupovať, teraz som tri minúty od hotela našla Námestie Milana Rastislava Štefánika aj s plaketou, navštívila som byt, ktorý si v Paríži prenajímal, nechala som sa týmto veľkým človekom inšpirovať a dodalo mi to vietor do plachiet. Nabudilo ma to a konečne som prelomila to prvé kolo. Prišla som sem s tým, že si zahrám jeden zápas v kvalifikácii, a napokon je z toho moje grandslamové maximum." 

Staršia zo sestier Kučových sa nedokázala niekdajšej 16. hráčke svetového rebríčka revanšovať za prehru 2:6, 5:7, ktorú inkasovala v sezóne 2010 na tvrdom povrchu v slovinskom Portoroži. Razzanová, teraz 178. v renkingu, vlani v 1. kole medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska šokujúco vyradila Američanku Serenu Williamsovú. Je osemfinalistka RG 2009. O vyrovnanie svojho miestneho maxima bude v 3. kole bojovať so Srbkou Anou Ivanovičovou, víťazkou tohto turnaja zo sezóny 2008 a bývalou svetovou jednotkou. 

"Viem si predstaviť, že Zuzana teraz prežíva emocionálne okamihy. Nie je jednoduché uzavrieť svoju kariéru. Ak sa však zhodneme, že ona po zápase vyznievala šťastne, potom práve to je dôležité. Želám jej všetko predstaviteľné šťastie do ďalšieho života, nech sa chystá uberať akýmkoľvek smerom," vyhlásila Razzanová na tlačovej besede a dodala: "Som rada, že som tento zápas napokon zvládla. Nezačala som totiž dobre, bola som napätá. Bolo zložité rozhýbať sa, ale krok za krokom sa mi to darilo, prevzala som kontrolu nad dianím a postupne som sa na kurte cítila čoraz lepšie. Je za mnou intenzívny zápas. Súperka zahrala dobre, solídne si počínala od základnej čiary a predviedla takticky vyspelý výkon. Som hrdá, že som našla riešenia, ktoré ma posunuli do ďalšieho kola." 

Niekdajšia 101. hráčka počítačového poradia Z. Kučová si do života bez turnajového tenisu odnáša prémiu 35 000 eur a k nej 160 bodov do hodnotenia. K 10. júnu sa ocitne na konci tretej stovky hodnotenia, ak sa nenechá vyškrtnúť. Teraz hrala na základe tzv. chráneného renkingu v podobe 145. pozície. V minulosti sa štyri razy objavila v hlavnej súťaži na Majors. Debutovala práve na RG už v roku 2004 a potom to bolo na Australian Open, Wimbledone a US Open 2010. Bez výnimky neuspela v 1. kole. 

Zuzana Kučová do minulého týždňa naposledy hrala na medzinárodnej úrovni 20. apríla v kvalifikácii na antuke v hale v Stuttgarte a lúčila sa v 1. kole - Talianka Nastassja Burnettová jej povolila len dva gemy. Slovenka vtedy nastúpila premiérovo od októbra 2011, medzičasom si liečila lakeť, ale aj hľadala motiváciu. 

Kučová minulý štvrtok zvíťazila v 2. kole trojkolovej kvalifikácie nad Američankou Jessicou Pegulovou tesne 3:6, 6:2, 8:6. V rozhodujúcom sete pritom prehrávala 0:4. Ako podávajúca za stavu 4:5 čelila skóre 15:40, čiže dvom mečbalom za sebou. Ďalší odvrátila v dvanástej hre. 

Dvojhra žien - 2. kolo: 
Virginie Razzanová (Fr.) - Zuzana Kučová (SR) 4:6, 6:2, 6:0 za 138 minút (56, 51, 31) 

Kučová na kurte č. 2, štvrtom najvýznamnejšom v areáli, hneď v úvodnom geme nezužitkovala brejkbal. Ďalšiu príležitosť nevyužila v tretej hre, v ktorej spočiatku mala manko 0:30. Sama si poradila s hrozbou straty servisu na 1:3, ba dokonca s dvoma za stavu 2:3. Navyše, zobrala Razzanovej podanie na 4:3 a tento únik potvrdila cez jeden brejkbal - 5:3. V desiatom geme pri podávaní na zisk vstupnej časti potrebovala dva setbaly - 6:4. 

V druhom dejstve Slovenka zvládla okamžitý rebrejk na 1:2, napokon to však bola iba druhá z piatich strát podania za sebou. Francúzka viedla 4:2 a vtedy sa zdalo, že tradícia bude pokračovať, lenže Kučová nepremenila žiadnu z dvoch jednotlivých možností - 2:5 a potom aj 2:6. 

Ešte ubíjajúcejšie pre Slovenku bolo, keď nevyužila brejkbal hneď na začiatku rozhodujúceho setu. Následne sa ako podávajúca síce vyškriabala z 0:40 na zhodu, nevyhla sa však manku 0:2 a už nenašla sily na obrat. Pri skóre 15:40 vo štvrtom geme vymazala iba jeden z brejkbalov a napokon sa rozlúčila nepríjemným "kanárom". 

Štatistiky: 
Razzanová - Kučová 
1. podanie (úspešnosť v %): 70 z 97 = 72 % - 68 z 95 = 72 % 
využitie 1. podania: 42 zo 70 = 60 % - 36 zo 68 = 53 % 
využitie 2. podania: 14 z 27 = 52 % - 10 z 27 = 37 % 
esá: 0 - 1 
dvojchyby: 3 - 5 
víťazné údery: 35 - 22 
nevynútené chyby: 41 - 42 
body na príjme: 49 z 95 = 52 % - 41 z 97 = 42 % 
využitie brejkbalov: 7 zo 17 = 41 % - 3 z 10 = 30 % 
zákroky pri sieti: 15 z 19 = 79 % - 5 z 8 = 63 % 
najrýchlejšie 1. podanie: 168 km/h - 163 km/h 
priemerná rýchlosť 1. podania: 154 km/h - 140 km/h 
priemerná rýchlosť 2. podania: 130 km/h - 124 km/h



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies