Razia v Prahe: Peniaze pomáhajú hľadať aj rakúske policajné psy

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 17:22 • 2 min
Razia v Prahe: Peniaze pomáhajú hľadať aj rakúske policajné psy

PRAHA - Hovorca českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták dnes na mimoriadnom tlačovom brífingu v Prahe nezverejnil veľa informácií o bezprecedentne rozsiahlom záťahu, ktorý prebieha proti českým politikom a špičkám v štátnej správe. Uviedol to portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Ide o rozsiahlu realizáciu, spustená bola včera večer. Pracujeme na prípade veľa mesiacov, je niekoľko zadržaných osôb, prebiehajú vypočúvania a domové prehliadky. Operujeme v Prahe, Stredočeskom a Královohradeckom kraji," povedal Hanták. Ďalej potvrdil, že zásah prebiehal aj na Úrade vlády a ministerstve obrany a že prípad dozoruje olomoucké vrchné štátne zastupiteľstvo. Ďalšie informácie poskytne polícia v piatok popoludní.

Hanták doplnil, že nikto zo zadržaných zatiaľ nebol obvinený a na prípade sa podieľajú stovky policajtov.  Podľa českých médií je medzi zadržanými tiež vedúci úradu vlády Lubomír Poul. Polícia oficiálne nekomentovala mená zadržaných.

ÚOOZ podľa českých médií zatkol šéfku kabinetu premiéra Petra Nečasa Janu Nagyovú, rebelujúcich poslancov ODS Petra Tluchořa a Ivana Fuksa, ďalej niekdajšieho šéfa Vojenského spravodajstva a predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Ondreja Páleníka, ako aj niekdajšieho námestníka ministerstva poľnohospodárstva Romana Bočka, ktorý je v súčasnosti členom predstavenstva Českých dráh.

Celá kauza sa týka pražských "krstných otcov" - lobistov Romana Janouška a Iva Rittiga, píše web Českej televízie. Polícia vykonala razie aj u nich. Na margo prítomnosti najmenej dvoch mužov v nepriestrelných vestách s nemeckým nápisom Polizei a v uniformách nepatriacich českej polícii pri zásahu v Rittigovej vile v pražskej štvrti Vršovice rakúske ministerstvo vnútra vo Viedni potvrdilo podporu rakúskej polície českým kolegom.

Ako uviedol hovorca rezortu Karl-Heinz Grundböck pre tlačovú agentúru APA, ide o podporu, ktorá má čisto technický charakter a nemá súvislosť s vyšetrovaním v Rakúsku. "Ide o služobných psov so špeciálnym výcvikom, ktoré česká polícia nemá k dispozícii," citovala APA Grundböcka. Podľa neho tieto psy dokážu "vyňuchať" peniaze.

Obyvatelia ČR si už môžu staviť na to, či Nečas, ktorého údajne spája so zatknutou Nagyovou aj partnerstvo, skončí vo funkcii a či budú predčasné parlamentné voľby. Nečas sa zatiaľ ku kauze nevyjadril. Česká televízia informovala, že premiér bude mať dnes o 16.45 h brífing. V piatok o 09.00 h má prísť do Poslaneckej snemovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies