Ravasz: Darmo robíme dobré kroky, ak to nevieme predať verejnosti

NETKY.SK • 27 Február 2017, 10:41 • 2 min
Ravasz: Darmo robíme dobré kroky, ak to nevieme predať verejnosti

BRATISLAVA - Riešenie rómskej problematiky potrebuje akčné plány, aby bolo možné vylepšiť koncovku. Na dnešnom stretnutí s novinármi na pracovných raňajkách to vyhlásil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd), ktorý prezentoval odpočet svojej práce za desať mesiacov.

slovakia

left justify in out

"Darmo robíme dobré kroky, ak to nevieme predať verejnosti, preto tie akčné plány. A darmo robíme dobré kroky, ak sú Rómovia tak či onak diskriminovaní," povedal Ravasz. Práve minulotýždňové vládou schválené nové akčné plány Stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2020 na roky 2016-2018 spomenul Ravasz v rámci odpočtu ako prvé.

 

Podľa jeho slov najväčšou oblasťou ostáva školstvo, čo je sféra, na ktorú je vyčlenených najviac financií. Je to viac ako 170 miliónov eur z celkového 380-miliónového balíka. "Potom je tam zamestnanosť, bývanie, zdravie a pribudol nový akčný plán pre finančnú gramotnosť. Budú ešte akčné plány pre nediskrimináciu a verejné mienku," podotkol.

 

Ravasz tiež vyzdvihol, že sa podarilo oživiť projekt miestnych občianskych poriadkových služieb (MOPS), čo je pokračovanie rómskych občianskych hliadok. Na projekt je vyčlenených desať miliónov eur. MOPS budú spolupracovať s mestskými a štátnymi policajtmi a zohrávať úlohu mediátorov, keďže rómski obyvatelia môžu považovať políciu za represívnu zložku. Ravaszov úrad očakáva činnosť asi 300 MOPS. Čerpanie peňazí bude od júna, dovtedy sa obce musia hlásiť.

 

Ravasz tiež zdôraznil, že jeho úrad je poradným orgánom vlády, ktorý by mal radiť aj pri tvorbe zákonov. "Za desať mesiacov činnosti som nevidel žiaden protirómsky zákon. Doteraz sa stávalo, že sa objavili aj také, ale za posledných desať mesiacov sa to nestalo," vyhlásil.

 

Problém priznal Ravasz v oblasti terénnych sociálnych pracovníkov. Splnomocnenec tvrdí, že podľa súčasného zákona nie je priestor na to, aby túto činnosť vykonávali ľudia, ktorí to robili dlhoročne, ale nemajú diplomy z príslušných odborov, ako prikazuje zákon. Ravasz totiž nechce posielať do osád čerstvých absolventov, ale overených ľudí. "Chceme preto novelu zákona. Ministerstvo práce tvrdí, že je ochotné, ale zatiaľ sme sa nedohodli," povedal.

 

Svojich predchodcov vo funkcii splnomocnenca komentovať nechcel, vyzdvihol však Miroslava Polláka, ktorý bol v úrade za vlády Ivety Radičovej. Podľa Ravasza sa ich predstavy o výkone tejto funkcie najviac zhodujú. Pollák v súčasnosti spolupracuje s úradom v poradenskej pozícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies