Raúl Castro zostane na čele Komunistickej strany Kuby ďalších päť rokov

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 07:17 • 2 min
Raúl Castro zostane na čele Komunistickej strany Kuby ďalších päť rokov

HAVANA - Raúl Castro bude zastávať najvyšší post v Komunistickej strane Kuby (PCC) ďalších päť rokov. Rovnaké obdobie v úrade čaká aj jeho námestníka, zástancu tvrdej línie Josého Ramóna Machada. Rozhodlo sa o tom na záver štvordňového zjazdu PCC, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Ide o jasný odkaz, že kubánski revoluční vodcovia si zachovajú moc aj v čase zmierňovania politického napätia medzi Havanou a Washingtonom, ako aj nespokojnosti obyvateľstva s hospodárskymi výsledkami krajiny.

 

Castro (84), ktorý je aj hlavou štátu, zostane prvým tajomníkom PCC, zatiaľ čo Machado (85) bude zastávať pozíciu druhého tajomníka strany v rámci svojho druhého mandátu. Z rozhodnutia tiež vyplýva, že Castro si udrží rovnako vplyvnú pozíciu aj po tom, ako mu v roku 2018 vyprší prezidentský mandát.

 

Podľa AP aj vysokopostavení vládni činitelia pred zjazdom špekulovali, že Machado by mohol byť nahradený mladším politikom, viac otvoreným trhovým reformám, ktoré odštartoval sám Castro.

 

Na straníckom zjazde zvolili aj vplyvné 15-členné politbyro, teda najužšie politické vedenie PCC, v ktorom však opäť nedominujú mladé tváre reprezentujúce mladšiu generáciu Kubáncov. Pätica členov je nová, avšak žiadny z nich nie je vysokopostaveným zástancom reforiem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies