Rauháního slová o Izraeli citovali skreslene

NETKY.SK • 2 August 2013, 19:06 • 2 min
Rauháního slová o Izraeli citovali skreslene

TEHERÁN - Iránske štátne médiá skreslili výroky budúceho prezidenta Hasana Rauháního týkajúce sa Izraela, ktoré v piatok predniesol pri príležitosti takzvaného Dňa Jeruzalema. Vyplýva to zo záznamu štátnej televízie, kde na rozdiel od citátu zverejneného tlačovými agentúrami nepožaduje "vyčistenie starej rany" v podobe znepriatelenej krajiny.

slovakia

left justify in out

Umiernený konzervatívec na záberoch kráča v sprievode ochrankárov spolu s tisíckami ďalších ľudí ulicami Teheránu v rámci pochodu na podporu Palestínčanov v konflikte s Izraelom. "V každom prípade sa v našom regióne už mnoho rokov nachádza na tele moslimského sveta rana v tieni okupácie svätej palestínskej zeme a drahého Jeruzalema," povedal víťaz júnových prezidentských volieb, ktorý cez víkend vo funkcii nahradí dosluhujúceho Mahmúda Ahmadínedžáda. "Tento deň skutočne pripomína, že moslimovia nezabudnú na svoje historické právo a budú naďalej vzdorovať agresii a tyranii," dodal Rauhání. Agentúra Mehr medzitým pôvodný citát bez vysvetlenia upravila.

Na Rauháního slová už zareagoval aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podľa ktorého budúci prezident "ukázal svoju pravú tvár" a dokázal, že nie je o nič menej protiizraelský ako jeho radikálny predchodca. Počas iránskeho Dňa Jeruzalema vystúpil s prejavom aj Ahmadínedžád, ktorý hovoril o "vykorenení základne sionizmu", keďže podľa neho na Blízkom východe "nemá miesto". Nadviazal na predošlé výroky namierené proti židovskému štátu, ktorými na seba upozorňoval počas osemročného pôsobenia na najvyššom volenom poste v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona