Ratingová agentúry Moody' s zlepšila výhľad Poľska na stabilný

NETKY.SK • 13 Máj 2017, 10:00 • 2 min
Ratingová agentúry Moody' s zlepšila výhľad Poľska na stabilný

VARŠAVA - Poľské ministerstvo financií oznámilo, že medzinárodná ratingová agentúra Moody's zlepšila ratingovú perspektívu Poľska z negatívnej na stabilnú, hlavný úverový rating Poľska ponechala na stupni A2/P-1. Informovala o tom dnes poľská tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Moody's zdôvodnila zmenu výhľadu v prípade Poľska "znížením rizík voľnej fiškálnej politiky", rozpočet sa drží hranice 3% HDP a štátny dlh sa stabilizoval v blízkosti súčasnej úrovne 55% HDP. Neistoty vyplývajúce z vládnej politiky sú v tom zahrnuté, čo zmierni riziká zhoršujúce podnikateľské prostredie a investičné toky, dodalo ministerstvo.

 

Ratingová agentúra vyjadrila očakávanie, že vláda bude aj naďalej držať rozpočet v hranici 3% HDP.

 

Poznamenala, že kým niektoré nedávno schválené opatrenia, napríklad zníženie veku odchodu do dôchodku, vytvárajú tlak na výdavky vlády, "vláda odložila alebo zrušila iné opatrenia vrátane zníženie DPH a poskytovanie daňových výnimiek malým a stredne veľkým podnikom".

 

Moody's poukázala na plán rozvoja ekonomiky známy ako Plán Morawieckeho (podpredsedu vlády a ministra pre rozvoj M. Morawieckeho) 2020, ktorý podľa názoru agentúry podporí strednodobý rast a udrží zadĺženosť krajiny v rozumnej miere k HDP, ak bude uplatnený v rámci pevných finančných limitov.

 

Moody's v súčasnosti stabilizuje pomer dlhu Poľska na úrovni približne 55% HDP v období rokov 2017-2021 za predpokladu "priemerného rastu reálneho HDP 3,2% v období 2017 až 2021", dodala PAP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies