Ratingová agentúra S&P znížila rating Ukrajiny na CCC-

NETKY.SK • 20 December 2014, 08:21 • 2 min
Ratingová agentúra S&P znížila rating Ukrajiny na CCC-

NEW YORK - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila rating Ukrajiny o jeden stupeň na CCC- s negatívnym výhľadom. To je už deväť stupňov pod investičným pásmom.

slovakia

left justify in out

Ako dôvod uviedla rýchlo rastúce riziko štátneho bankrotu, keďže devízové rezervy pokračujú v poklese, avšak Medzinárodný menový fond (MMF) nie je pripravený poskytnúť Kyjevu ďalšiu tranžu úveru ani v januári. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
      

"Ak sa súčasné podmienky nezmenia, napríklad, ak nezíska dodatočnú medzinárodnú finančnú podporu, Ukrajine hrozí v najbližších mesiacoch bankrot," uviedli analytici S&P. Devízové rezervy Ukrajiny sú na najnižšej hodnote za viac než 10 rokov.
      

MMF oznámil, že rozhovory s predstaviteľmi Ukrajiny, ktoré sa skončili 18. decembra, "boli produktívne," avšak stranám sa nepodarilo dosiahnuť dohodu, ktorá by otvorila Kyjevu cestu na získanie ďalšej tranže úveru na budúci mesiac.
      

Ukrajina uzatvorila dohodu o dvojročnom záchrannom úvere s MMF v apríli tohto roka. Jeho celková hodnota je 17 miliárd USD (13,84 miliardy eur). Do dnešných dní získala krajina od fondu dve splátky v kombinovanej hodnote 4,6 miliardy USD. Pôvodne sa predpokladalo, že ďalšiu dostane ešte do konca roka, fond však čakal na vytvorenie novej vlády. Misia MMF by sa na Ukrajinu mala vrátiť začiatkom budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies